Радост прави обеци от динени семки

Радост прави обеци от динени семки | StandartNews.com

Играе в кукления театър с Калин Врачански, в Каварна участва в шоу на Алис Купър

Радост Пенева е чаровната дама, която дирижира организацията на някои от най-големите концерти в родината. Изисканата дама стои зад шоуто на доста яки банди. Всъщност тя е актриса - завършва кукловодство във ВИТИЗ при прочутия Боньо Лунгов. Филмът на нейния живот обаче започва с танците.

"Бях на пет, когато майка ми съобщи, че съседско дете ходи в "Росна китка". Амбицира се и заведе и мен. Обаче бяха минали няколко седмици от приемния изпит. Посрещна ни кака Роси, хореограф на състава. Прие ме, макар да бях закъсняла. Заех позиция на последната редичка, защото там обикновено са тези, които не ги бива много-много. Накрая на репетицията вече бях в челната. Роси каза на майка ми: "Да я черпиш една боза от мен, тя е чудесна".

От този ден нататък в продължение на осем години Радост танцувала с ансамбъла.

Обиколила е света

Когато разказва, че е стъпила отвъд Океана през 1989 г., малко преди промените, почти никой не й вярва. Била само на 10. Пет момичета и пет момчета участвали във фолклорен фестивал под патронажа на Барбара Буш. Радост си спомня, че у нас по това време били актуални дъвките "Турбо". С хлапетата установили, че се возят на същите автомобили "Тойота", които били виждали само на картинките.

"Върнахме се с дънкови якета, високи маратонки, а аз и с кукла "Барби". Програмата ни беше 40 минути и помня, че когато накрая викахме "Ихааа", пулсът ми беше в челото. Толкова беше изморително. Върнах се доста отслабнала. Запознахме се с деца от цял свят. Япончетата ни черпиха зелен шоколад. После гостувахме и на българи в Питсбърг с програмата. Интересно е, че някъде месец преди това ходихме в бившия СССР, в Якутия. Пътувахме по река Лена с параход в продължение на 14 дни. Там ни посрещнаха едва ли не по червен килим. Докато в Щатите някой път нямахме дори вечеря", разказва Радост.

След осем години неравноделни лудории по сцените се замислила къде ще продължи средното си образование. Нейна приятелка я уверила, че в хореографското училище било супер. Радост не казала на никого какви са й намеренията и отишла сама да се запише, явила се и на изпит. Била първа в класирането. Дошъл моментът за кандидатстудентски изпити. Сестра й Таня Гигова била втора година кукловодство във ВИТИЗ. Радост също решила да опита в театралната академия, но пак не се издала.

Чувала била за невероятния Бончо Урумов

и неговата студия в "Славянска беседа". Месец преди изпита го открила и помолила да я подготви.

"Ти си се сетила!", каза ми той. Много лесно се общуваше с него. Даде ми стихотворение да провери дали ме бива. След това се зае с мен и ми избра много хубав материал. Минах през петте кръга. Боньо Лунгов ме хареса и ме взе в специалност кукловодство. Парадоксът беше, че на драма ме скъсаха точно на изпита по танци. А имаше хора, които изобщо не знаеха какво е ритъм. Обадих се на сестра ми и й съобщих, че съм приета. Щеше да падне! Щом прекрачих академията, животът ми се промени. Колегите ми бяха моето семейство. Там прекарвахме дните и нощите си", спомня си тя.

Отначало възгледите на професор Лунгов за бъдещите актриси силно я озадачили. Той настоявал всеки ден да ходят гримирани, поддържани и в добро настроение. Казвал, че иска да вижда около себе си само красиви жени. След време Радост разбрала правотата на думите му. Не знаеш никога кого ще срещнеш и трябва съвсем уважително към себе си да държиш на вида си.

Четири лета с колегите й играли в театър "Албена" в едноименния курорт. С нея били и Ангел Генов, Александър Сано, Иван Христов, Владо Карамазов. След това Радост подписала с кукления театър в Стара Загора. Приятелите й се чудели на решението да отиде в провинцията, но тя държала да опита. Изкарала един сезон. Видяла се по това време с приятели, които тъкмо завършвали при професор Румен Рачев и те я поканили да се присъедини към тях. Отивали да възстановяват кукления в Кърджали. Радост си спомня тези времена като едни от най-хубавите години в живота си. Играели там по няколко дни и после се връщали в София. Били страхотна компания, разбирали се добре и си прекарвали славно. Там често си партнирали и с Калин Врачански, също актьор в трупата.

В един момент си дала сметка, че театърът е магия, но няма как да преживее само с нея. Завършила магистратура пиар в НБУ. След кратко лутане по радиа и телевизии попаднала в "Жокер медиа". Първата й задача била да обяви три концерта наведнъж - "Буена виста соушъл клъб", Крис Риа и Дзукеро. Последвал големият Лени Кравиц. Радост си има историческа снимка с него. Толкова добре се била подготвила за този концерт, че се чувствала едва ли не като "сестрата на звездата". Дошъл ред и на няколко поредни Каварна рок фестове с нейно участие, което съвсем естествено я запалило по по-тежката музика. След време била и част от "Лауд консертс".

Няколко пъти анонсирала концерти на "Скорпиънс" у нас. Казва, че са супер смазана машина във всичко. Дори да са уморени, излязат ли пред хора, изглеждат заредени и ентусиазирани като младоци. Истински професионалисти.

Веднъж тъкмо си мислела, че ще изгледа ефектното шоу на Алис Купър на спокойствие и чула по радиостанцията: "Радост, ела отзад". Направила се, че не се отнася за нея. Но след малко пак се разнесло: "Радост, айде, чакаме те". И волю-неволю отишла. Оказало се, че трябва да излезе на сцената с колежката й Оля като част от представлението. "Не бяхме в най-добрата си форма за това, едва намерихме отнякъде гребен и се пооправихме. Качихме се и се получи много забавно. После 15 минути не спряхме да се превиваме от смях, всички", спомня си тя.

Сега Радост е в "Артишок". Тя и колегите й водят Хю Лори на 11 юли за концерт, макар и той да е актьор. Предстои лятното удоволствие "София моно" в парка на Военната академия. От 16 до 20 юни ще играят Камен Донев, Мая Новоселска, Мариан Вълев.

Радост обича и да пътешества. По Великден била с мъжа си Теодор и малкия им син Ясен в Йерусалим. А миналата есен

ходили на японска сватбена церемония

Женел се техен приятел. Тя била в храм и дори японците я намирали за екзотика. Туристи ги гледали с интерес. Радост споменала и България. "О, йогурто, йогурто", отвърнали радостно те.

И досега от куклената магия й останал поривът да прави неща с ръцете си. Изрисувала купища бутилки. Бурканчетата от детска храна превръща в нашарени свещници. Преди години майсторила обеци от динени семки. Всичко направено се превръща в подарък. "Сигурно един ден ще си открия магазинче за опаковане на подаръци. Там мога да развихря фантазията си", не се колебае Радост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай