Радион Попов катастрофира край Казанлък

Радион Попов катастрофира край Казанлък | StandartNews.com

Казанлък. Бившият заместник-министър на външните работи Радион Попов е катастрофирал тежко в село Шейново, Казанлъшко. Той е откаран в местната болница. Причина за инцидента е несъобразена скорост и употреба на алкохол.

Катастрофата е станала в петък вечерта. Автомобилът на бившия зам.-министър пикап "Ситроен" се сблъскал с "Ауди" А6, което пътувало от Шейново към Хаджидимитрово.

Шофьорът на аудито е предизвикал катастрофата. Според регера 38-годишният казанлъчанин е пил. Попов не е бил тестван на място за употреба на алкохол заради тежкото му състояние. Взета му е кръвна проба, която ще покаже дали е шофирал пиян, каквито съмнения имало.

Радион Попов е роден на 22 февруари 1950 г. в с. Скобелево, Казанлъшко. След руска гимназия завършва Военното училище във Велико Търново (1970) и Националният колеж по отбраната във Вашингтон (1996) с изключителни отзиви. Като офицер от разузнаването е учил четири семестъра арабистика в Багдад.

По-голямата част от службата му преминава във военното разузнаване. Бил е помощник на военния аташе в Дамаск (1980-1982 г.), военен аташе отново в Сирия (1986-1989) и военен аташе в Мадрид (1999-2000 г.). След като напуска армията (2001) заради шумен скандал с военния министър Бойко Ноев, е бил пълномощен министър в Кайро и зам.-министър на външните работи.

Името на бившия военен разузнавач Родион Попов нашумя и около скандалното му уволнение като посланик на България в Саудитска Арабия. Той е бил предложен от бившия президент Георги Първанов, но така и не получава заповед от новия външен министър Николай Младенов. Попов продължава да съди външно министерство заради неправомерното му според него отстраняване от длъжност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай