Работници на Перперикон протестират срещу липсата на пари за разкопки

Работници на Перперикон протестират срещу липсата на пари за разкопки  | StandartNews.com

Кърджали. Според ръководителя на проучванията проф. Н. Овчаров има малка надежда след среща с финансовия министър Петър Чобанов преди ден.

"Независимо сложната политическа ситуация в страната, министър Чобанов беше много добронамерен, покани ни на разговор в началото на следващата седмица, за да се потърси максимално бързо решение на проблема", каза професорът

Жители от селата в района на Перперикон, които от години работят на археологическите разкопки, се събраха в подножието на Скалния град на траките. Тяхното притеснение е провокирано от факта, че Министерството на културата няма възможност да отпусне тази година 200 000 лв. за завършване на проучванията, ръководени от екипа на проф. Николой Овчаров.

„Притеснени сме, защото губим пари.Лично аз над 10 години съм на обекта. Като мене са още 100 души от близките села. Всяко лято имахме осигурена работа. Наистина, средствата не се много, около 1000 лева, но за безработни като нас, това са единствените доходи през годината", обясни Халят Али от село Мъдрец. И той, и останалите работници подчертаха, че за последните 10-15 години местните жители са разчитали на разкопките, макар и за три месеца през лятото.

„Някои от нас са пътували по 10-15 км, за да дойдем на обекта. Тук се събирахме хора от Горна крепост, Болярци , Мургово, Чифлик и други села", допълниха местните жители.

Проф. Николай Овчаров коментира, че всяка година Министерството на културата е отпускало средства за разкопките, а община Кърджали също е подпомагала дейностите с малки суми, но сега, преди старта на Археологическото лято ситуацията с финализиране на проучванията на Перперикон, е драматична.

„За завършването на Перперикон са необходими 200 хил. лв.", заяви археологът. По думите му от месеци се опитвал да разговаря с министър Петър Стоянович, за да обясни, че за да се завършат разкопките и аварийната консервация на терена в източната част на Двореца-светилище са необходими средства.

„Става дума за площ от 40 на 40 метра проучвания в източната част от Акропола, които трябва да бъдат завършени. Опастността е, че след приключване на проекта „Дом на богове и хора", финансиран е по европейска програма, 5 години няма да можем да правим разкопки, каквито са изисквания по европейските проекти", поясни ученият.

Проектът„Дом на богове и хора" е на стойност около 4 млн. лв. В рамките на последната една година по него са направени алеи на Перперикон, стълбища, осветление, както и специални дървени пътеки, по които посетителите ще стигат до отделните части на археологическия комплекс като имат видимост отгоре без да стъпват върху скалните повърхности. По проекта е извършена също консервация на камъка и наместване на каменни блокове.

„След завършване на проекта тази есен целият Скален град може да бъде обходен като един огромен парк и ще има нови визия. За последните години за социализацията на Перперикон държавата вложи много средства за изграждане на асфалтов път, паркинг, павилиони за туристите. Сега в края на този 15-годишен труд има опасност проучванията да не приключат заради тези 200 хиляди лв.", коментира още проф. Николай Овчаров.

Той припомни, че въпреки работата по европейския проект и разкопките туристическия поток на Перперикон не е секвал. Само от 1 до 6 май, Скалния град е бил посетен от над 11 хиляди туристи. Според него, ако сега се остави теренът да обрасне с трева, това ще нанесе вреди на културния туризъм не само в Източните Родопи, но и в страната.

Според археолога има малка надежда след среща с финансовия министър Петър Чобанов преди ден."Независимо сложната политическа ситуация в страната, министър Чобанов беше много добронамерен, покани ни на разговор в началото на следващата седмица, за да се потърси максимално бързо решение на проблема", каза проф. Николай Овчаров .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай