Пуснаха на вода яхтата-ледоразбивач

77-метровият кораб е собственост на руски милиардер

Пуснаха на вода яхтата-ледоразбивач | StandartNews.com

 

Дългоочакваната първа яхта-ледоразбива, вече е построена от холандската  Damen Yachting и бе пусната на вода в пристанищния град Флисинген, съобщава Yacht Harbour.

 Тя е собственост на руския милиардер Олег Тинков, способна е да разбива леда и да плава в Антарктика. Цената й надхвърля 100 милиона евро (112 милиона долара), съобщава Forbes.

Собственикът на Tinkoff Bank, чието състояние се оценява на 2,2 млрд. долара, я нарече "SeaExplorer 77".

Това е първият частен ледоразбивач в света. Благодарение на укрепения корпус, лодката може да разбива ледени покривки от 30 до 40 сантиметра и да се движи самостоятелно в продължение на 40 дни. Притежава още батискаф, с който да се изследват дълбините на морето, четири джета, две моторни шейни и два хеликоптера. Има също 2 хидромасажни вани, сауна, стая за масажи и фитнес зала. Всяка от шестте каюти има бутам гардероб, тоалетна и душ или вана.

77-метровата яхта предлага луксозно настаняване за 12 души, освен 24- членния екипаж.

Първото й плаване се предвижда да е в Индийския океан, Сейшелските острови и Мадагаскар, полуостров Камчатка, а след това се насочва към ледените води през 2021 година.

"Светът е толкова голям и животът ни е толкова кратък, че трябва да изследваме колкото е възможно повече", каза Тинков.

Бизнесменът планира да използва яхтата около 20 дни в годината, а останалата част от времето да я наеме. От септември корабът може да бъде нает за 740 000 евро, а също така ще трябва да направи депозит в размер на 30 процента от лизинга за непредвидени разходи.

През юни беше съобщено, че Тинков е преболедувал COVID-19 заради левкемията. В началото на април 52-годишният бизнесмен обяви оставката си като шеф на Tinkoff Bank. Оперативното управление на кредитната организация се осъществява от дългосрочния му партньор Оливър Хюз. Акциите на свързаните с Тинков компании, чрез които той контролира банката, вече са прехвърлени към семейни фондове, за да се спасят активите за неговите близки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай