Пускат пътя за Гърция в петък вечерта

Пускат пътя за Гърция в петък вечерта | StandartNews.com

Строят магистрала Русе-Велико Търново за 250 млн. евро

По-бързо ще стигаме с кола до Гърция. Това ще стане възможно, след като в петък вечерта бъде пуснато предсрочно движенето по отсечката между Сандански и Кулата на магистрала "Струма". Това става ясно от сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Изцяло ще бъде отворен водещият до граничния пункт участък с дължина 1,5 км, заявява министър Лиляна Павлова. До 20 дни след пускането на участъка ще трябва да приключат и довършителните работи по новото магистрално трасе. Изграждането на трасето бе забавено за година и половина и след 7 месеца активна работа ще бъде отворено за преминаване в петък, 31 юли. На 4 август пък ще приключи строителството на новия участък на магистрала "Хемус" между Белокопитово и Каспичан. Той ще бъде пуснат за движение заедно с пътния възел "Белокопитово". В разгара на лятото по аутобаните ще продължи ремонтът на виадуктите на двете магистрали към морето. Наесен пък ще се обновят още 5 км от участъка София-Пловдив. От 1 септември ще се ремонтират и лошите участъци на "Хемус" между Шумен и Варна.

Вече са осигурени средства и за пътя Русе - Велико Търново и в момента се избира проектант на трасето. Той ще трябва да избере между шест варианта за трасето. Отсечката от 103 км ще бъде магистрална и ще струва 250 млн. евро. Строителството трябва да стартира през 2017 г., като ще се започне с участъка Русе-Бяла.

1,70 евро за бензин
в южната ни съседка

Въпреки 20-процентния спад в цените на суровия петрол през последния месец бензинът в Гърция поскъпва. Това показва разследване на гръцките медии, цитирано от БНР. На някои от островите, безоловният бензин превиши 1,70 евро за литър. Високите цени на бензина удрят по джоба не само местните жители, но и туристите, които пътуват с колите си. Заради зачестили оплаквания от високите цени гръцкото финансово министерство изпраща екипи от инспектори, които да извършват проверки по бензиностанциите не само за цените на бензина, но и за неговото качество. Комисията за защита на конкуренцията в южната ни съседка също започва проверки за картелно споразумение между бензиностанциите. Народните представители от островите настояват от парламента да изиска пълна информация от ресорните министерства за очевидно спекулативните цени на горивата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай