Пускат първия търг за "Хемус" през юни

Пускат първия търг за "Хемус" през юни | StandartNews.com

Първият търг за 10 км отсечка между Ябланица и Боаза от магистрала "Хемус" ще тръгне още през юни. Това обяви строителният министър Лиляна Павлова. Той ще е първият от общо 4 конкурса за изграждане на трасето от аутобана.

Причината е, че премиерът Бойко Борисов спря изграждането на двете отсечки между Ябланица и разклона за Плевен-Ловеч с обща дължина от около 60 км. Причината - неефективност и излишно раздуване на бюджета за изграждане. Строителството се финансира с бюджетни средства. Сега двете отсечки ще бъдат разделени на 4 по-къси. Първата от Ябланица до Боаза, чиито търг стартира през юни, вече е препроектирана. Намалена е проектната скорост за движение по отсечката, което спестява и средства, обясни Павлова пред БНР.

За останалите три участъка също ще има препроектиране и оптимизиране. На места ще се търсят нови маршрути, ще отпаднат два от предвидените тунели. Това се очаква освен скоростта да свали и цената със 150 млн. лева. За тези три отсечки търговете трябва да тръгнат през 2017 г. Финансирането на отсечките ще е с бюджетни средства. Най-късно през есента на следващата година ще тръгне и системата за тол таксите, за чието изпълнение се приемат оферти от кандидати до май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай