Проверяват за стрес на работното място

Инспекцията по труда погва транспорта, здравеопазването, социалните и туризма

Проверяват за стрес на работното място | StandartNews.com

Инспектори по труда влизат в над 5900 предприятия от автомобилния транспорт и над 7900 здравни и социални заведения в страната. Те ще проверяват психосоциалните фактори в работната среда.

Транспортът, здравеопазването, социалните услуги, хотелиерството и ресторантьорството са секторите с най-голямо ниво на стрес, физическо насилие и тормоз на работното място. Това посочва доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Според документа стресът е сред най-често посочваните причини за заболявания сред работещите и за ниска производителност.

Кампанията ще продължи до края на ноември. Тя се провежда едновременно във всички страни от ЕС.

В определените у нас фирми инспекторите по труда ще раздадат на работниците анонимни въпросници. В тях те ще отговарят дали работят под напрежение, голямо ли е натоварването, имат ли фиксирано или удължено работно време, наясно ли са със задълженията си, изолирани ли са от вземането на решения, има ли междуличностни конфликти на работното място и пр.

Проверяващите ще съпоставят отговорите с оценката на риска, която трябва да има всяко предприятие в страната. След това ще консултират работодателите какви мерки трябва да бъдат предприети, ако се окаже, че има неидентифицирани психосоциални рискове и нивата на стрес сред работниците са високи.

„Стресът може да се намали с по-добра организация на работното време и разпределението на задачите, с повече комуникации между работниците и работодателите", казва Стефка Диксопова, шеф на софийското подоление на Главната инспекция по труда.

„В здравеопазването работещите постоянно са подложени на стрес, защото всеки ден се сблъскватме с пациенти в тежко, животозастрашено състояние и трябва да взимаме бързо решения под силно напрежение”, обясни д-р Бойко Пенков, управител на МБАЛ Софиямед. Той уточни, че затова в болницата е осигурен максимален комфорт не само за пациентите, но и за медицинския персонал. Лечебното заведение залага на качествена и надеждна апаратура и на висококвалифицирани лекари и медицински сестри. Заедно с добрите условия на работното място това гарантира намаляването на стреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай