Протестите станаха туристическа дестинация

Протестите станаха туристическа дестинация | StandartNews.com

Протестите в София вече станаха туристическа дестинация. След като три седмици всяка вечер хората се събират в 18.30 ч на площад "Независимост", чужденците идват там, за да видят с очите си какво се случва. Когато искат да разгледат София, обикновено включват жълтите павета в безплатната обиколка на града. Някои от тях дори са предпочели столицата ни, защото са видели мощните шествия по телевизията. И вместо към Белград или Букурещ, се отправят към нас или към Истанбул, където също ври и кипи.

"Не можахме да посетим някои ваши исторически паметници, но пък усетихме атмосферата от митингите в центъра на София. При нас също има много подобни протести, но тук са далеч по-мирни. Всеки казва това, което има да каже - виждам много полицаи, но няма насилие и се чувствам сигурна", разказва Инес от Мадрид. В същото време приятелят й Хуан Алварес не сваля камерата от рамото си.

Гидът на групата от 30-тина човека подробно обяснява за какво хората са излезли на улицата, като в същото време не пропуска да им разкаже и за околните забележителни сгради - бившия царски дворец, Археологическия музей. Заради протестите чужденците не могат да видят Ротондата, Президентството и подлеза под него.

"Много ми харесат църквата, синагогата и джамията, разположени толкова близо една до друга. Наистина съм впечатлена. Не съжалявам за нещата, които не успяхме да видим. Разбирам, че е по-важно хората да могат да кажат това, което мислят за управлението на страната. Протестът е временно неудобство, не ми е проблем", твърди Айлин Юджийн от Ирландия.

Прави впечатление, че най-много с фотоапаратите щракат японците и немците. Така чужденците, дошли на обиколка в българската столица, по стечение на обстоятелствата стават очевидци и летописци на протестите.

"Туристите се отнасят с пълно разбиране и дори с възторг към излезлите на улицата хора, тъй като шествията преминават мирно и без ексцесии. Някои от тях дори се включват за кратко в процесиите, аплодират и снимат загърнатите в националния трибагреник пловдивчани. Някои от гостите казват, че са чели в интернет за събитията в България. Възхищават се, че няма сбивания и сме толкова единни", обяснява пред в. "Марица" екскурзоводът Ангелина Титерякова. Докато разказвала на французи историята на страната - че сме били петстотин години с османско "присъствие", една от дамите в групата възкликнала: "Тогава сте успели да отстоите правата си, та сега ли няма да успеете".

"На тези, които питат какво се случва, им отговаряме откровено - че това е недоволство срещу статуквото, че се налага гражданското общество. Хората разбират, защото и при тях има различни социални, икономически и политически протести", споделя пък туроператорът Евгени Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай