Протестират срещу концесията в Банкя

Протестират срещу концесията в Банкя | StandartNews.com

София. Протестират за запазване на град Банкя като национален балнеоложки курорт. Днес пред балнеолечебницата в Банкя са организирани демонстрации, с които гражданско сдружение „Банкя" настоява за запазване въпросния статут на града.

От гражданското сдружение са против внесеното предложение в Столичен общински съвет на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за започване на процедура за предоставяне на концесия за площ 3181 кв. м. от Централния парк на Банкя. В площа влиза и лечебницата, 7260 кв. м. площ заедно с Летен театър, Бански каптаж и други важни обекти. Концесията е за срок от 35 години с гратисен период за 15 години, съобщават от сдружението, което организира протеста.

„Концесията не е в интерес на гражданите на Банкя. Концесията на Централна минерална баня "Банкя" може да се превърне в потенциална пълзяща приватизация. Разрухата на Националния балнеоложки курорт "Банкя" е резултат от съзнателно бездействие на държавата. Ако Централната минерална баня "Банкя" е обществена тя ще работи за създаването и развитието на малкия и среден бизнес и средна класа в гр. Банкя", жалват се от сдружението. С тях са съгласни и доста банчанлии. Те смятат, че основните обекти на курортната инфраструктура трябва да бъдат възстановени с обществени средства, а не да бъдат давани на концесия. Те трябва да бъдат пуснати в експлоатация на достъпни цени, за да се развива бизнес климата и курортното дело, посочват още от сдружение "Банкя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай