Протестът отдаде почит на Пражката пролет

Протестът отдаде почит на Пражката пролет | StandartNews.com

София. 69-ият антиправителствен протест мина под знака на Пражката пролет и паметта за събитията от преди 45 години.

Няколкостотин души шестваха от Министерски съвет покрай Народното събрание до послолствата на Чешката република и Словакия на бул. "Янко Сакъзов".  Протестиращите запазиха минута мълчание пред чешкото посолство, след това скандираха "Извинявайте!"

Тази сутрин паметникът на съветската армия в София беше оцветен в розово и носеше надпис "България се извинява" на чешки и български език. 21 август е годишнината от жестокото потушаване на Пражката пролет от СССР и войските на Варшавския договор. Противниците срещу правителството на Пламен Орешарски сравняват тогавашните граждански бунтове в Чехословакия с протестите, които продължават вече 69 дни в България.  

Тъй като Паметника на съветската армия в Прага представлява танк, който артистът Черни неколкократно е оцветявал в розово, протестиращите преформиха като розов танк макета на белия автобус, който изработиха след 40-ия ден на протеста. Тогава полицията и службите за сигурност опитаха да изведат депутатите от блокадата около Народното събрание с бял автобус. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай