Протест блокира пътя за Гърция

Протест блокира пътя за Гърция | StandartNews.com

Благоевград. Стотици жители на разложкото село Елешница излизат на бунт днес и блокират международния път за Гърция. Затварянето на шосето ще е при отбивката за местността Бетоловото от 12,00 до 13,00 часа.

„Само с такива крайни действия има шанс да спасим 30 000 декара гори. Поводът за протеста ни е спор между нашата община Разлог и съседната Белица кой е собственик на горския масив. Горите са в нашето землище, но са присъдени на Белица", заяви кметът на Елешница Сашо Мицин.

Той разкри, че от полицията идвали в събота в селището, за да уговарят хората от Инициативни комитет да не блокират пътя за Гърция. Предупредили ги, че органите на реда няма да допуснат спиране на движението. „За да ни спрат командироват допълнително полицейски служители от целия Пирински край в Разлог. но ние сме категорични, че ще излезем на пътя и ще блокираме движението", каза още управникът на Елешница.

Той уточни, че наскоро службата по земеделие в Разлог възстановила собствеността на спорните гори на съседната община Белица въз основа на царски указ от 1936 година. Жителите на ощетеното село се възпротивиха на решението и обявиха, че ще бранят с жива верига гората. Местните създадоха Инициативен комитет, който е категоричен, че няма да допусне апетитният терен да бъде прехвърлен на съседната община. "Няма да позволим други да добиват дърва за огрев и дървен материал в този масив", уверяват жителите на селото.

Наскоро службата по земеделие в Разлог възстанови собствеността на спорните гори на съседната община Белица въз основа на царски указ от 1936 година. Жителите на ощетеното село се възпротивиха на решението и обявиха, че ще бранят с жива верига гората. Местните създадоха Инициативен комитет, който е категоричен, че няма да допусне апетитният терен да бъде прехвърлен на съседната община.

През 2001 година селото преминава от община Белица към Разлог. Според издаден указ на президента населеното място се присъединява към новата община с всичките си активи, включително и с горите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай