Протест блокира пътя Поповица - Асеновград

Протест блокира пътя  Поповица - Асеновград | StandartNews.com

Пловдив. За час граждани блокираха пътя Поповица – Асеновград, на отбивката за Асеновград в знак на протест срещу лошото му състояние, предаде "Фокус". „До реално затваряне на път Е-80 не се стигна, тъй като с кмета на Община Садово - Димитър Здравков уведомихме събралите се хора, че дори фактът, че са събрани на протест на възлово кръстовище, е достатъчен.

Протестът премина мирно, а идеята му беше - проблемът да стигне до обществеността, до държавните хора, които имат отношение по въпроса, за да предприемат действия. Когато настъпи зимата, няма да може да се осъществява нормален учебен процес в населените места, през които минава пътят, и в които живеят около 8000 души.

Има и училищни автобуси, които извозват деца непрекъснато по този път", заяви Пиронков. Пътят Поповица – Асеновград, който е в окаяно състояние, е връзката между Смолянска област и източната част на България. „Аз ще използвам възможността, по време на среща утре с министъра на транспорта Данаил Папазов, която е по други въпроси, да го уведомя, че в националната транспортна схема, областна и републиканска, такива отсечки трябва да отпаднат, и да не се провеждат процедури за извършване на обществен превоз на пътници. Това се извършва по нормални пътни артерии, а този път няма категоризация. Държавата трябва да помисли много внимателно - как се стигна до това положение на пътя Поповица – Асеновград", каза Пиронков.

По думите му, от 2009 г. не е извършвана рехабилитация на пътя, дори и частична. Автомобили, които са над 70 тона, и превозват дървен материал и инертни материали, се движат по него, като нормата, е 40 тона. „Лошото състояние на пътя, не е, защото са минали години или, защото пътят не е добре направен, а заради това, че той не е направен за такива тонажи. Има едно предупреждение, което казах и на кмета на Община Садово - Димитър Здравков, че ако не се предприемат адекватни мерки от Министерство на транспорта и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", да се осъществява по-голям контрол на пътя Асеновград - Садово, който е втори маршрут за ползване от транспортните компании с извънгабаритни товари, се очаква състоянието на пътя да стане дори и по-лошо от това на пътя Поповица – Асеновград през март месец, другата година. Целият трафик минава оттам, има нерегламентирани превози за собствена сметка, които са около 90 %.", заяви още Васил Пиронков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай