Проливни дъждове и вятър в страната (обновена)

Пороите предизвикаха наводнения, активизираха свлачища

Проливни дъждове и вятър в страната (обновена) | StandartNews.com

София. Вятърът и проливните дъждове продължават в страната, броят на областите с опасни кодове намалява. Пороите обаче активизират свлачища и предизвикват наводнения.

Червен код продължава да е обявен в Кърджали, съобщиха от НИМХ. Оранжев код заради дъжд е обявен в областите Благоевградска, Смолянска, Хасковска, Шуменска, Разградска, Силистренска и Добричка. Жълт код заради силен вятър е обявен в областите Сливенска, Ямболска, Варненска и Бургаска. В останалата част от страната обстановката е нормална.

В неделя червен код имаше в областите Кърджали и Смолян, оранжев беше в сила за други четири области, а жълт имаше в 20.

Въпреки че броят на опасните кодове намалява, обстановката в страната се влошава заради продължителните валежи на някои места.

В Бургас дъждовете са стигнали до 90 литрана кв. метър. Това е довело до леко наводнение в детска градина в комплекса „Меден рудник” и в Спешна помощ. В ниските райони на квартал „Победа” има и наводнени жилища.

В Сливен пък в района на училище „Антон Иванов” има пропадане на шосето заради проливния дъжд, както и задръствания. Около 20 литра на квадратен метър са валежите на територията на града.

По пътя за село Бяла има паднали камъни. Ръководството на Областно пътно управление е уведомено и са взети мерки за отстраняването им.

В Благоевградска област обстановката след проливните дъждове е най-сериозна в Гоцеделчевско. За последните 24 часа са получени общо 18 сигнала за наводнения. Най-сериозна е ситуацията при гоцеделчевското село Брезница.

В Златоград дъждовете достигнаха 107 литра на кв метър, в Смолян - 76 литра на кв. м, в Широка лъка - 86 литра, а в района на Рожен - 97 литра. Обилните валежи в Смолянско активизираха свлачища по пътищата Чепеларе-Асеновград и Смолян-Стойките. Падналата земна маса се разчиства. В бедствено положение е и община "Неделино".

Падналите обилни валежи са активизирало свлачището на пътя Кричим-Девин. По цялото трасе и най-вече в района на язовирната стена има паднали камъни. По пътя Югово-Лъки, в района над Лъки, също има активизирало се свлачище.

Проливен дъжд вали и в столицата. Само до обяд софиянци бяха подали 53 сигнали за запушени шахти и прелели улици на тел. 112. Най-многобройни са повикванията от районите "Красно село", "Триадица", "Витоша" и "Красна поляна".

Времето ще остане лошо и през новата седмица. Днес времето ще е облачно и дъждовно. В Източна България ще остане ветровито - с умерен до силен вятър, но градусите ще са топли - от 14°-19° в западните до 20° - 22° в източните райони.

Във вторник ще духа умерен западен вятър и температурите ще се понижат - минималните ще са предимно между 3° и 8°, а максималните - между 9° и 14°. Валежите ще спрат и облачността ще се разкъсва.

В сряда отново ще има облаци. Вятърът ще смени посоката си от изток-югоизток и ще е слаб. Сутринта ще е студено с минимални температури между 0° и 5°, а максималните ще са между 12° и 17°.

В четвъртък отново ще преобладава облачно време и на много места от запад на изток ще превали. В събота и неделя обаче слънцето ще се усмихне и ще стане с два-три градуса по-топло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай