Пролет в чинията. 6 уникални рецепти

Ето как да разнообразим трапезата с настъпването на пролетта

Пролет в чинията. 6 уникални рецепти | StandartNews.com

Как да разнообразим трапезата с настъпването на пролетта? Как да използваме част от продуктите останали от великденските празници? "Стандарт" е събрал едни от най-вкусните рецепти на едно място специално за вас.

 

Курбан-чорба

Продукти: 500 кг агнешко месо, 250 г агнешки дреболии, 1-2 глави кромид лук, 3-4 люти чушки, 1 пак. краве масло 1 яйце, 1 вр. Магданоз, сол и джоджен на вкус

Приготвяне: Нарязаното на късчета месо се обезкостява и се измива. Поставя се в тенджера заедно с нарязаните на дребно дреболии, залива се с вода и се вари, като пяната се маха с решетеста лъжица. Прибавят се ситно нарязаният лук и лютивите пиперки. В мазнината се задушава брашното до златисто, размива се с малко бульон и се изсипва в чорбата. Чорбата се долива с гореща вода, посолява се и се вари още 5 минути. Застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Сваля се от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.

 

Пролетна супа със спанак

Продукти: 300 г. спанак, 50г. левурда, 50 г. краве масло, сол , 1 шепа фиде

За застройката: 1 голямо яйце, 3 с.л. с връх гъсто кисело мляко

Приготвяне: Измийте и подсушете листата от спанак и левурда. Нарежете ги възможно най-ситно. В тенджерка сложете маслото и на умерена температура го разтопете. Прибавете спанака и левурдата и ги задушете под капак като ги разбърквате периодично. След като са омекнали долейте 1,5 л. вода и след като заври водата оставете да къкри на слаб огън за 15 минути. Прибавете фидето и подправете със сол. В отделен съд разбийте яйцето с киселото мляко. Отдръпнете супата от котлона. С черпак прибавете от нея към застройката като непрекъснато бъркате така, че да не се пресече.

 

Зелена салата със синьо сирене

Продукти: 1 зелена салата (маруля, аисберг или друга по избор), 2-3 стръка пресен лук, 1 домат, 2-3 репички, 150 гр синьо сирене, 7-8 маслини, шепа орехови ядки, 40 мл. Зехтин, 50 мл винен оцет, сол на вкус, 1 чаена лъжица горчица

Приготвяне: Всички зеленчуци измиваме и нарязваме в желани размер и форма. Добавяме и нарязаното на кубчета синьо сирене и ореховите ядки. Правим дресинг от смесените заедно зехтин, оцет, горчица и сол. Заливаме и много хубаво и равномерно разбъркваме всичко това. Гарнираме салатата с маслините.

 

Салата с агнешко и мента

Продукти: зелена салата - 1 бр., зелен лук - 1 връзка, агнешко месо - 1 порция печено (200-250 грама), сол - на вкус, мента Ц 1 връзка, олио - 2 с. л., оцет - 1 с. л.

Приготвяне: Измиваме и нарязваме зелената салата, пресния лук и ментата. Овкусява се с подправките и се разбърква добре. Агнешкото месо предварително приготвено (най-добре останалото месо от печено агнешко) се накъсва на ситни хапки и се добавя върху салатата.

 

Мезе с яйца

Продукти: 4 сварени яйца, 200 грама сирене, 200 грама майонеза, 4 Ц 5 с.л. кисело мляко, няколко скилидки чесън, копър, сол, черен пипер

Приготвяне: Яйцата се обелват и нарязват на кубчета. Сиренето се натрошава и се добавя към яйцата. Прибавяте и останалите продукти и бъркате добре, докато съставките не се смесят. Накрая може да овкусите с малко пушен червен пипер или нарязан на ситно копър.

 

Разядка с левурда и орехи

Продукти: 1 връзка левурда (див чесън), 1 кофичка цедено кисело мляко, 100 грама орехи (сурови), сол, черен пипер, 100 грама овче сирене (по желание)

Приготвяне: Левурдата се измива и нарязва на лентички. Орехите се накълцват на дребно. Сиренето се натрошава. Всичко се смесва с цеденото кисело мляко, добавя се сол и черен пипер на вкус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай