Прокуратурата иска нова експертиза за смъртта на дядо Кирил

Прокуратурата иска нова експертиза за смъртта на дядо Кирил | StandartNews.com

София. Прокуратурата е поискала нова съдебно-медицинска експертиза за смъртта на варненския митрополит Кирил. Целта е да се покаже имал ли митрополитът заболявания, които са изиграли роля при удавянето му. Това съобщи за бТВ окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

„Тази експертиза е по писмени данни и документи. Той е човек, който се е грижел за себе си - ходел е на прегледи и изследвания, за което има документи. При аутопсията намерихме морфологични данни за удавяне и не намерихме данни за причинени други увреждания, различни от промените при удавяне. По този начин, казано категорично, няма какво друго да добавя", коментира доц. д-р Добринка Радойнова, експерт от Съдебна медицина.

„Ако някой е искал да си разчисти сметките, би могъл да го направи по друг начин – например, да му предложи на владиката материални облаги освен да го премахне от пътя си. Няма и основания, както заяви и главният прокурор, няма сериозни основания да се намесва", обясни богословът и преподавател проф. Иван Желев.
Различните версии за смъртта будят подозрения, че има факти, които се укриват. „Лично аз не вярвам, че се е удавил. Това е доста съмнително твърдение и това, което съм чувал около смъртта му, ме навежда да мисълта, че не е случайно и че е бил убит", твърди църковният настоятел Венцислав Димитров.

Според окръжния прокурор експертизата ще бъде готова скоро, след което ще бъде приключено и разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай