Прокуратурата: Гражданските патрули не са съгласувани с МВР

Прокуратурата: Гражданските патрули не са съгласувани с МВР | StandartNews.com

София. „Организирането на т.нар. „граждански патрули" не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи". Това пише в писмо на Прокуратурата, което бе разпространено до медиите.

Държавното обвинение разпространи информацията след като ромска организация съобщи миналата седмица, че ще организира „контрапатрули" на националистическите такива, съобщава бТВ.
От съобщението на прокуратурата става ясно, че институциите са се задействали, след като лидерът на организацията „Национално единство" Боян Станков обяви пред медиите, че започват работа „граждански патрули", които са „инициирани на базата на законната самоотбрана" и имат за цел „идентифициране и уведомяване за съмнителни лица" и след заявката на „Национален център за развитие на ромите в България", че „Ромски командоси създават организация за отбрана от насилие".

Главният прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Владимир Писанчев са обсъдили „гражданските патрули", както и работата на ръководените от тях държавни органи на специална среща.

„Анализирани са и последните данни за хода на разследванията на посегателства срещу български граждани от пребиваващи в страната чужди граждани, както и за посегателства срещу чужденци, извършени по расови и ксенофобски подбуди. Председателят на ДАНС е представил и допълнителна информация, събрана и обобщена съобразно правомощията на агенцията в областта на националната сигурност, относно действия на лица и организации, осъществявани в нарушение на Конституцията и законите и свързани с проповядване и подбуждане към насилие и омраза, основани на раса, народност, религия или етническа принадлежност", пише още в съобщението на прокуратурата.

„Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана", „самозащита", „гражданско патрулиране" и т. н", продължава съобщението за патрулите.

В определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по ЗМВР без никакви компромиси, става ясно от държавното обвинение.

„Министърът на вътрешните работи е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока. Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци. Предмет на анализ за съответствие с Конституцията и Закона за политическите партии ще бъде и дейността на определени формации", се посочва още в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай