Прокуратурата: Длъжностно присвояване е тежък случай

Събрани са достатъчно доказателства за присвояване в особено големи размери по случая "Манчев"

Прокуратурата: Длъжностно присвояване е тежък случай | StandartNews.com

София. "Длъжностно присвояване е особено тежък случай и в особено големи размери". Това заяви по повод повдигнатото обвинение на Богомил Манчев зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Софийска градска прокуратура повдигна днес обвинение на Богомил Манчев, изпълнителен директор на "Риск инженеринг", на Събин Събинов изпълнителен директор на "Уорли Парсънс", както и на Иво Лефтеров и Крум Анастасов – бивши изпълнителни директори на НЕК в различни периоди от време.

"Крум Анастасов е обвинен за това, че като изпълнителен директор на НЕК, като извършител в съучастие с Богомил Манчев и Събин Събинов, е присвоил 8 651 898 лева. Аналогични са обвиненията на Богомил Манчев и Събин Събинов. Към Иво Лефтеров е за безстопанственост", уточни Сарафов.

Потвърдено бе, че Богомил Манчев е с наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 1 милион лева. Събинов е на свобода срещу 50 000 лева, а 10 000 е паричната гаранция на останалите двама в схемата.

По думите на Сарафов схемата е сходна като тази, в която бе замесен Вальо Топлото. На 29 март 2012 г. МС е наложил мораториум за строителството на АЕЦ „Белене". Това решение, според прокуратурата, на практика означава спиране на всякакви дейности по втората атомна централа.

Лефтеров и Анастасов като директори на НЕК не са спрели плащанията по предварително сключени договори с консултантите" Риск Инженеринг" и "Уорли Парсънс". На двете фирми са платени 8 651 891 лева след спирането на проекта.

"Събрани са достатъчно доказателства за присвояване в особено големи размери", подчерта Сарафов.

Той разказа още, че Богомил Манчев е отправил закани и заплахи към следователя (Роза Царева), която го е призовала като обвиняем. Със заплахи от енергийния бос не се е разминал и главния прокурор. Потвърдено бе, че Богомил Манчев е с наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1 милион лева. Събинов е на свобода срещу 50 000 лева, а 10 000 е паричната гаранция на останалите двама в схемата.

Според Сарафов схемата е сходна като тази, в която бе замесен Вальо Топлото.
На 29 март 2012 МС е наложил мораториума за строителството на АЕЦ „Белене". Това решение според прокуратурата на практика означава спиране на всякакви дейности по втората атомна централа.

Лефтеров и Анастасов като директори на НЕК не са спрели плащанията по предварително сключени договори с консултантите Риск Инженеринг и Уорли Парсънс. На двете фирми са платени 8 651 891 лева след спирането на проекта.

Събрани са достатъчно доказателства за присвояване в особено големи размери, подчерта Борислав Сарафов.

Той разказа още, че Богомил Манчев е отправил закани и заплахи към следователя (Роза Царева), която го е призовала като обвиняем. Със заплахи от енергийния бос не се е разминал и главния прокурор. Следователят веднага се е оплакал на Главна прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай