Програмистите на Ким

Знанията им обаче се ползват предимно за хакерство

Програмистите на Ким | StandartNews.com

Програмистите на Ким

 

"Въпреки изолацията Северна Корея се превръща във важен офшорен център за програмиране на поръчки - за чуждестранни клиенти вече се занимават и с кодиране", пише журналистът на немското издание Frankfurter Rundschau Феликс Лил.

"Наблюдателите, които следят наличните технологии в Северна Корея, все повече споменават, че страната може да се превърне във важна платформа за ИТ решения", заявява журналистът.

„В продължение на няколко години корейците се класират на места в международните състезания по програмиране. През 2016 г. екип студенти от Северна Корея зае 28-о място от 100 в International Collegiate Programming, конкурс за намиране на решения на различни проблеми в програмирането, като дори са преварили командата на Станфордския университет, крепост на IT технологиите ”, подчертава авторът.

„В продължение на няколко години страните от цял ​​свят привличат Северна Корея като част от аутсорсинга, за да предоставят ИТ услуги, от програмирането на видеоигри и разпознаването на лица до създаването на анимации“, казва Лил. „Няма официална статистика за обема на тази индустрия, но дори и наложените санкции на ООН не оказват влияние. Не е тайна, че китайските и руските фирми заобикалят санкциите.

„Програмирането за други страни е добре установен бизнес модел в Северна Корея“, казва Нилс Вайсенсее, бизнесмен от Шанхай, който преподава основите на предприемачеството в Северна Корея. "Вайзензее смята, че е възможно в бъдеще, ако санкциите отново бъдат отслабени, Северна Корея да стане по-популярна като платформа за аутсорсинг просто защото страната разполага с адекватни трудови ресурси", пише вестникът.

"В началото на това десетилетие около 10 000 души, живеещи в страната, са имали ИТ образование, а сега вероятно са два пъти повече от тях", продължава Лил. "От 2002 г. страната работи по собствена операционна система „Червена звезда ". Въпреки факта, че много от елементите изглеждат копирани от Windows или Mac OS, според анализ, направен за хакерите на Chaos Computer Club преди три години, по-голямата част от кода е написана от корейци.

Една от особеностите на Червената звезда са възможностите за проследяване, посочва журналистът. Инструментът за водния знак, интегриран в системата, маркира данните, отворени в операционната система, чрез серийния номер на твърдия диск, което прави възможно проследяването на разпространението на тези данни. Маркирането се поставя и на флаш карти, с помощта на които например в Корея обикновено се предават забранени филми и текстове. Антивирусната програма, инсталирана в Red Star, премахва материали с нежелани характеристики.

"Повечето потребители вероятно не са запознати с интернет съдържанието, тъй като държавният интернет Kwangmyong не се свързва със света, а само осигурява еднопосочен достъп до университети, библиотеки и други официални институции на страната. Това ограничение обаче не й пречи да постигне висококачествено програмиране В крайна сметка, докато мнозинството от населението няма достъп до компютри, обещаващите младежи в привилегировани условия получават образование в специални училища. а по-късно в университети, където се радват на Интернет ", - казва Лил.

 

Въпреки това, според Мартин Уилямс, администратор на Севернокорейския технологичен сайт NK Tech, знанията, придобити от корейците, не се използват много конструктивно. "Това не е главно за разработване на софтуер, който ще помогне за изграждането на заводи. Акцентът е върху хакерството", казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай