ПРОГНОЗА: Ще има отстрел на магистрати

ПРОГНОЗА: Ще има отстрел на магистрати | StandartNews.com

Ясен Тодоров очаква компроматна война, ако не минат конституционните промени

Компроматна война и отстрел на магистрати. Това прогнозира членът на ВСС Ясен Тодоров пред Канал 3. Според него кръговете, които искат тотална подмяна на съвета са толкова амбицирани да сменят членовете му, че ако не успеят да прокарат конституционните промени, ще се концентрират изцяло върху компроматите.

Висшият съдебен съвет (ВСС) е трудно податлив на влияние орган и затова е неудобен. Това каза още в редаването на Канал 3 "Денят на живо" Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия във ВСС.

Той изрази сериозни резерви за част от промените, които се готвят в съдебната система. Така например, според него, отмяната на тайното гласуване във ВСС и преминаването към явно, цели някой да наложи по-голям контрол в системата. Ако ВСС се раздели на две колегии – прокурорска и съдийска, кой прокурор би гласувал срещу главния обвинител, попита риторично Тодоров.

Искането на смяната на ВСС означава едно – явно сме неудобни на някого, заключи Тодоров. Той прогнозира, че народните представители ще се вслушат в думите на специалистите по конституционно право. Ако те все пак ги приемат на сляпо, рискуват да се изложат, защото те ще бъдат върнати от Конституционния съд.

Тодоров каза, че в момента в определени медии се истеризира с темата и се внушава на обществото, че това е най-лошият Висш съдебен съвет, който сме имали, и че част от тези внушения идват от Съюза на съдиите.

Тодоров отново напомни, че Съюзът на съдиите се финансира от фондация /б.р. "Америка за България"/, която дава пари за множество НПО-то и медии, които пък са най-активни в атаките срещу ВСС.

"Не казвам нищо за дейността на фондацията, и че оказва натиск, но тя финансира един съюз, който финансира определени медии, които са най-големите критици на ВСС", коментира Тодоров и така намекна, къде вижда сериозният проблем по темата.

"Надявам се като цяло ВСС да не се поддава на медийния натиск", каза още Тодоров. Той обаче призна, че и в момента има опити да се влияе на личния живот на магистратите, и че те няма да спрат.

"Магистратите са хора и всеки има своите опасения. Очаквам, че ако планът този ВСС да се разпусне не успее, ще започна компроматна война и отстрел на най-неудобните членове", каза още Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай