Проф. Овчаров с нови находки на Перперикон

Проф. Овчаров с нови находки на Перперикон | StandartNews.com

През това лято проф. Овчаров и монголски археолози започват проучване на скални рисунки на Перперикон, които потвърждават хипотезата за тюркско - културния произход на прабългарите

На уникална бронзова статуетка на Аполон с лък попадна в началото на археологическото лято на Перперикон екипът на проф. Николай Овчаров. Находката се датира от 3 в. сл. Христа. „Това е култова фигурка, част от интериора на храм, още едно потвърждение за езически период на Перперикон в рамките на римската епоха", коментира ученият.

По думите на професора стартира най – мащабната кампания за проучване на Перперикон.За целта са осигурени 220 хил.лв.от правителството, от тях 180 хил. лв.за разкопки и 40 хил.за активни консервационни дейности. В продължение на почти 4 месеца заедно със специалистите ще работят и 80-90 души от околните села.

Проф. Николай Овчаров посочи, че 2015 е много отговорна. „Срещу тези средства, трябва да успеем да завършим Акропола на Перперикон, нещо, което трябваше да стане миналата година, но поради политическата ситуация и проблемите в страната, не се случи. Не става дума само за научни задачи, а за цялостното експониране на най-известният български археологически обект в момента", подчерта Овчаров.„За да може да имаме завършен Акропол с Двореца- светилище, трябва да успеем тази година да махнем последното парче земя, което остава в центъра на скалния град", обясни археологът.

Той припомни, че през 2014 г. с община Кърджали е завършен европейски проект за близо 4 млн. лева, чрез който е създадена цялостната инфраструктура на Перперикон с алеи, пътеки и места за отдих. Стана ясно също, че тази година по проект на Норвежката програма са осигурени и 1,5 млн. лв. за консервация и реставрация

Освен с разкопките през това лято проф. Овчаров и монголски археолози започват проучване на скални рисунки на Перперикон, които потвърждават хипотезата за тюркско - културния произход на прабългарите. За да подкрепи тезата си проф. Овчаров показа една от скалните рисунки на Перперикон, илюстриращи присъствието на прабългарите по нашите земи. „Тя представлява жена, върху чиято дреха е изобразена и вулва, а в дясната си ръка държи лък със стрела", обясни археологът. Според него става дума за женското божество Умай - еквивалент на прабългарския бог Тагра.

Според тезата на проф. Овчаров прабългарите са тръгнали от Централна Азия и преминавайки през земите на Велика България са достигнали до Европа. Подобни скални рисунки имало и в Северна Гърция.
Очаква се през септември да пристигнат монголски специалисти, експедицията ще бъде финансиране от бизнесмен от Монголия.

Пред журналисти проф. Овчаров съобщи, че на 27 юни се очаква голямо посещение на дипломатическия корпус в областите Хасково и Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай