Проф. Илчев: Имаме спорове с Министерство на образованието

Проф. Илчев: Имаме спорове с Министерство на образованието | StandartNews.com

София. „Имаме спорове с Министерството на образованието. Надявам се ние да победим в тези спорове, защото те твърдят, че университетът има по-голям бюджет, отколкото ние го смятаме. Но това ще се разбере при първата вноска за 2014 година. Ако те са прави ще разполагаме с една сума, която ще ни позволи да вземем глътка въздух". Това заяви проф. Иван Илчев пред журналисти, на излизане от тържеството по повод патронния празник на СУ „Св. Климент Охридски".

Проф. Илчев обясни, че кабинетът е трябвало да предприеме по-решителни стъпки в Бюджет 2014 за подобряване качеството на висшето образование в страната. „Това, което не стана в бюджета според мен, е че можеха да се направят по-решителни стъпки за подобряване на качеството на висшето образование. В бюджета по Наредба 9 са предвидени суми, не по-малко от 10% в държавната издръжка за подкрепа на научната дейност", допълни ректорът на СУ и уточни, че тези средства са 2.8%, с което нарушават закона.

„Предложението ми беше, да се разпределят средствата, съгласно рейтинга. Аз не случайно казах, че в момента колегите от Софийски университет са най-често цитираните сред научните институции", каза още Илчев.

Запитан защо политици не са уважили тържеството, проф. Илчев каза: „Днес сутринта на конференцията имаше, заедно с Алма Матер и Глобалния форум на теми свързани с националната сигурност, така че там имаше много посланици и политици, но от друга страна, знаете че политиците не обичат да се показват много пред камерите". Той не пожела да коментира окупацията на студентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай