Проф. Димитров: Македонският герб откраднат от Созопол

Проф. Димитров: Македонският герб откраднат от Созопол | StandartNews.com

Ново сензационно археологическо откритие в Созопол дава право на морския ни град да съди Македония за националния им символ. Това обяви шефът на НИМ проф. Божидар Димитров ден след като учените у нас откриха при разкопки край морето оловен букраний.

Находката е особен вид амулет с форма на бича глава. Букраниите са се появили в античния гръцки свят (и оттам преминали и при траките) в края на V в. пр. Хр. Това, което отличава новооткрития созополски амулет, е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната Република Македония.

"Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем лъча. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавният флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот", казва в съобщение до медиите Божидар Димитров. По думите му Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика. Шефът на НИМ призовава кмета на Созопол да потърси правата на града върху тази негова интелектуална собственост. "Не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение", твърди историкът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай