Вторник,

Признават за пенсия стажа в Канада

От: Администратор -
4992
Признават за пенсия стажа в Канада
A
A
A

София. Стажът, който българите са натрупали в Канада, вече ще се признава за право на пенсия у нас и обратно. НОИ съобщи, че от 1 март влиза в сила спогодба за социална сигурност между двете страни. Това ще даде право на близо 50 хиляди наши сънародници, емигрирали в североамериканската държава, по-лесно да се пенсионират. Засега обаче спогодбата няма да важи за гурбетчиите в провинция Квебек, където живеят близо 20 хиляди българи. Специално с нея България подготвя отделна спогодба.

 

Липсата на подобно споразумение между двете страни прави трудно пенсионирането на българите, заминали на работа в Канада. От една страна България не признава годините работа в Канада и така човек не може да изпълни изискването за натрупан стаж, за да получи право на пенсия. Същият проблем се явява и за получаване на право на пенсия в Канада.


С новата спогодба осигурителните периоди в двете страни ще се сумират и така ще се преценява правото на пенсия. Българските пенсии и добавките към тях ще могат да се изплащат на територията на Канада.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички