Пристигна Благодатният огън от Йерусалим

Пристигна Благодатният огън от Йерусалим | StandartNews.com

Пловдив. Самолетът с Благодатния огън се приземи на летище Пловдив.

На борда на самолета в специален метален контейнер, обезопасен срещу пожар, са фенерите, в които се пренася огънят. В самолета са Пловдивският митрополит Николай и делегация от петима души.

На летището чакат епископ Йоан, Великотърновският митрополит Григорий и отец Добромир от Пловдивската митрополия. Салонът на летището е препълнен от стотици миряни.

Светата литургия ще започне в 23,30 ч. в храм паметника "Александър Невски". В полунощ патриарх Неофит ще излезе от храма, за да обяви "Христос Возкресе".

За първи път на Великден в България пристигнат не един, а два Благодатни огъня. Единият дойде с частен самолет от Йерусалим в Пловдив, а другият ще пристигне от Румъния във Варна.

 

Тайнството на Благодатния огън се извършва в параклис, издигнат на мястото, където е погребан Христос. Церемонията започва по обяд, когато йерусалимският патриарх влиза сам в параклиса и се моли, докато се появи пламък в лампата, която държи в ръцете си. После с нея свещеникът запалва 33 свещи, символизиращи възрастта, на която умира Христос.

Смята се, че в първите минути след запалването огънят не излъчва топлина и не изгаря. От Йерусалим Благодатният огън поема към други храмове по целия свят, за да озари със светлината на възкресението всички православни християни.

Пловдивският митрополит Николай за поредна година донесе Благодатният огън от Йерусалим. Днес на Велика събота Огъня ще бъде пренесен от пловдивското летище до всички епархии в цялата страна.

„Имахме възможността да отправим молитва към възкръсналия Господ и Спасител наш Иисус Христос за благодатно осенение на целия благочестив православен наш народ. Със светлината, нетварната светлина на пасхалния огън, която да осени надлъж и нашир родината ни, да просвети разумът ни, и стопли чувствата ни", каза митрополит Николай.

Столичният патриаршески храм "Св. Александър Невски" отново ще събере вярващите, които ще могат да запалят свещи от йерусалимския благодатен огън.

Във Варна огънят ще дойде от Румъния. Митрополит Кирил обясни, че ако чакаме благодатния огън от Пловдив, после да мине през София ще закъснее за богослужението във Варна. За това северната ни съседка се оказва най-близката и най-удобна в случая да се вземе благодатния огън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай