Природата изяде 23 млн. от застрахователите

Природата изяде 23 млн. от застрахователите | StandartNews.com

Природните стихии "изядоха" допълнително 22,68 млн. лв. на родните застрахователи през 2012 г. С толкова са се увеличили изплатените през миналата година обезщетения по полиците срещу домашно имущество, пожар и природни бедствия, показва статистиката на Комисията за финансов надзор.

През 2012 г. българските застрахователи са платили на своите клиенти близо 65,87 млн. лв. по имуществени полици. Това е ръст с 22,68 млн. лв. или с 52% спрямо сумата за 2011 г.

Основната причина за сериозното увеличение е в щетите, нанесени от земетресението в Перник през месец май миналата година. Към него обаче трябва да се прибавят и някои други природни катаклизми, сполетели страната ни като наводнения, причинени от поройни дъждове, ураганни ветрове и др., обяснява изпълнителният директор на "Армеец" Румен Георгиев.

В същото време бумът при сключването на нови застраховки "Имущество" в първите два месеца след земетресението почти не е оказал влияние върху общия премиен приход от тези полици. Като цяло родните застрахователи отчитат само 1,32 млн. лв. повече събрани премии от този вид застраховане спрямо 2011 г., когато те са били 258,581 млн. лв. Увеличението също се дължи на сполетелите ни природни бедствия, смята Румен Георгиев.

В периода веднага след труса много хора окупираха офисите за компаниите и брокерите, за да застраховат дома си. Тенденцията обаче не продължи дълго и след лятото отново имаше отлив на клиенти. Въпреки това обаче компаниите отчитат увеличение при имуществените полици, които са едни от малкото с ръст през 2012 г., казва още Георгиев. За тази година той очаква повечето от застраховалите се през 2012 г. да подновят полиците си.

"Наблюденията от предишни години, в които е имало природни бедствия, показват, че купилите си такива полици ги подновяват през следващите години. Това в особена степен важи за пострадали от катаклизмите, които са получили обезщетения. Затова очаквам и през 2013 г. хората отново да си купят имуществена застраховка", казва шефът на "Армеец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай