През лятото ще се работи на Перперикон и в Кирковско

През лятото ще се работи на Перперикон и в Кирковско  | StandartNews.com

Екипът на проф. Овчаров търси свидетелства от патриарх Евтимий при разкопки в Кирковско

Екипът на проф.Овчаров ще търси това лято свидетелства от патриарх Евтимий при разкопки в Кирковско. От граничната община са изявили желание на тяхна територия да бъдат извършени археологически проучвания и вече са осигурени 50 хил. лв.

„Става въпрос за църква от 10-12 век в района на с. Добромирци. Там през 60-те години на миналия век са правени разкопки, но оттогава никой не е работил. Може би сега ще бъде поставено начало на по -мащабни проучвания", съобщи в Кърджали професорът. Той припомни интересни предания, според които там е бил заточен патриарх Евтимий в 1394 г.

„При строежа на джамия в близкото село Бенковски се е попаднало на погребение на богато облачен висш християнски духовник с митра на главата. Доста хора от района разказват за това, което ме кара да мисля, че това не е измислица. На база на това, което знаем за заточаването на патриарх Евтимий някъде в областта между Солун и Одрин и тези многобройни легенди, има основание за изграждане на работна хипотеза, че това е мястото, където е служил последният български патриарх преди падане на България под османско владичество", коментира проф. Овчаров. Пред журналисти той обяви, че разкопките в Кирковско ще бъдат през май и юни, а следващите три месеца и екипът му ще работи на Перперикон .

„Вече са осигурени 180 хил. лв.за разкопки на Перперикон. Основното ще бъде довършена работа на северната крепостна стена на Акропола, ще бъдат проучени укрепленията в тази част на комплекса, ще се работи и в южното подградие", обясни Овчаров, ръководител на проучванията вече 16-17 г.

Освен проучвания на Скалния град това лято трябва да стартира и първата мащабна реставрация и консервация на археологическия комплекс. По спечелен проект, община Кърджали очаква 1,5 млн л. от Норвежкия фонд. Предвидените дейности включват проектиране на цялата западна част на Акропола с кулата и близо 20 сгради.

„В момента са отворени тръжните процедури и при спазване на сроковете, реставрацията и консервацията трябва да започне в началото на юни", уточни ученият.

Според него разширяване на археологическите проучвания в Източните Родопи е изключително важно за развитието на културно - историческия туризъм в региона. В тази връзка проф. Овчаров припомни, че от две години няколко интересни обекта чакат да получат статут и акт за собственост, важно условие за кандидатстване по европейски програми за социализиране и оформянето им като привлекателни туристически дестинации. Това са средновековният замък край Вишеград, тракийски светилища край Вишеград, пещерата „Утроба", крепостта „Моняк", древните рудници край с. Стремци.

На пресконференцията стана ясно,че община Кърджали отичат много висока посещаемост на Перперикон през 2015 г. Събраните от входни такси средства надвишават 200 хил.лв. За улеснение на туристите през новия сезон ще бъде оформен нов пътеводител с карта на комплекса. Предстои издаването и на два тома, в които са събрани всички научни изследвания на Скалния град на траките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай