Пресни картофки - вкусни, крехки и апетитни

Има ли нещо по-вкусно от току-що приготвени пресни картофки

Пресни картофки - вкусни, крехки и апетитни | StandartNews.com

Има ли нещо по-вкусно и топящи се в устата от току-що приготвени пресни картофки? В младите картофи се съдържа голямо количество витамин С, а от другите витамини по-силно представени са В1, РР, К и др. За сметка на това целулозата е едва 0.5%. В младите и пресни картофи токсичните химикали са по-малко в сравнение с нивата в старите, тъй като те просто не се обработват с такива.

Пилешки бутчета с маслини

Необходими продукти: 500 г пресни картофи, 140 г зелени маслини без костилка, 2 големи пилешки бутчета, 7 скилидки чесън, необелени, 1 лимон, 3 с.л. зехтин, 4-5 дафинови листа, черен пипер, едра хималайска сол

Начин на приготвяне: В подходяща тава за печене сипете зехтина и прибавете измитите картофи, маслините, нарязания лимон, чесъна и дафиновите листа. Овкусете с черен пипер и сол и разбъркайте добре, за да могат да се овкусят картофите.Сложете пилешките бутчета и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. От време на време може да поливате месото със сосовете, които са се отделили в тавата.

 

Печени с подправки по кипърски

Необходими продукти: 1 кг пресни картофи, 150 г масло, 50 г галета, сол, черен пипер, розмарин, магданоз

Начин на приготвяне: Обелете и нарежете на полумесеци картофите. Поръсете ги с подправките на вкус. Оваляйте добре в галетата. Разтопете маслото и го излейте в тава за печене. В него печете картофите на 200 градуса за 1 час.

 

 

По френска рецепта

Необходими продукти: 1,5 кг пресни картофи, 400 г бекон, може и пушен, 2 моркова, връзка пресен лук, връзка пресен чесън, масло, сол, черен пипер, розмарин, 100 мл бяло вино

Начин на приготвяне: Нарежете бекона на малки парчета и го задушете с лука, чесъна и морковите, но без да добавяте мазнина. След като месото добие златиста коричка се изсипва в тавичка за печене и се добавят нарязаните картофки.Овкусете с черен пипер, сол, пресен розмарин и около 80 г масло. Добавете малко вода и бяло вино и печете до готовност.

 

 

 

Печени с бира в плик

Необходими продукти: 1 кг. пресни картофи, 1/2 връзка копър, 3 с.л. зехтин, 3 ч.л. горчица, 2 ч.л. мед, 50 мл. светла бира, 1 ч.л. мащерка, щипка риган и босилек, сол, 2 бр. пликове за печене

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте и нарежете картофите на кубчета и добавете няколко щипки сол. Измийте и нарежете копъра на ситно.В малка купичка смесете нарязания копър, зехтина, горчицата, меда, подправките и разбъркайте. Добавете бирата и отново разбъркайте внимателно. Вземете половината картофи и ги поставете в плик за печене, като внимавате да не го скъсате. Изсипете половината от дресинга, хванете горния край на плика и завъртете плика, така че всички картофи да бъдат овкусени. Направете същото и с останалата част от картофите във втори плик.След това внимателно затворете плика, като се преди това изкарате въздуха, но все пак оставете малко. Затворете и поставете в тава.Печете около 30-40 мин. в зависимост от фурната. След около 20-30 мин. пликовете ще се надуят. Извадете тавата и с нож направете малки разрези отгоре. Ако използвате малка фурна следете пликовете да не се надуят много и да докоснат реотаните.Печете картофите в 2 плика, тъй като така ще станат по-бързо, а и всички картофи ще могат да попият от дресинга.Внимавайте когато отваряте пликовете, тъй като излиза много гореща пара от тях.Можете да сложите хартия за печене в тавата, за да избегнете загаряния, ако случайно някой от пликовете протече.

 

 

 

 

Лесна салата с копър

Необходими продукти: 500 г пресни картофи, нарязани на едро, 1/4 чаша майонеза, 2 супени лъжици ябълков оцет, 2 стръка пресен копър, нарязан, сол и черен пипер на вкус, 1/2 краставица - обелена и нарязана на ситно, 4 стръка пресен лук, нарязан

Начин на приготвяне: Поставете картофите в голяма тенджера. Покрийте с подсолена вода. Оставете да заври на силен огън, след което намалете на средна температура. Оставете да покъкри под капак за около 12 минути или докато картофите омекнат.Изхвърлете водата и оставете картофите да изсъхнат.Смесете майонезата, оцета, копъра, солта и черния пипер. Разбъркайте. Добавете краставицата и лука.Овкусете картофите с дресинга като внимателно разбърквате, за да не направите картофите на каша. Покрийте и съхранявайте в хладилник поне 2 часа преди сервиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай