Премиерът инспектира ново сметище в Перник и ремонтиран храм в Трън

Премиерът инспектира ново сметище в Перник и ремонтиран храм в Трън | StandartNews.com

България вече е една стабилна държава, която благодарение на експертния си потенциал не само на министерствата, но и на ниво местна власт, успя да влезе в осмицата по усвояването на европейските фондове от общо 28 държави. Затова, каквото и да се променя в държавата, екипите, които усвояват тези пари и ги довеждат до гражданите трябва да се пазят много, включително и в общините, където ще се разместват пластове след изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при днешното си посещение в Перник.

Заедно със зам. председателя на ЕК Кристалина Георгиева и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министър- председателят разгледа новопостроеното регионално депо за твърди битови отпадъци, което ще бъде открито в понеделник. Доволен от видяното, Борисов честити на перничани и на региона новата придобивка, като отдаде заслуженото за реализацията й и на покойния кмет Росица Янакиева. "Тя вложи огромни усилия, десетки пъти е била при мен и при министър Василева, бори се много за този проект, така че не мога да не кажа днес в нейна памет, че има нещо много хубаво направено, което заедно сме работили през годините и то е видно", каза премиерът. Борисов добави, че благодарение на новото депо, Перник и регионът няма да имат проблем с боклука през следващите 20-30 години. Отпадъкът ще се сепарира, зелената маса ще се компостира, така че отпадъците ще намаляват с 40-50%.. Видяхме, първата клетка е готова, има готовност да се изградят и останалите три при нужда, коментира премиерът.

От Перник той отпътува за Трън, където приключи ремонтът на възрожденската черква „Св. Петка". Бойко Борисов и Кристалина Георгиева присъстваха на водосвет по повод приключване на проекта, финансиран от ПРСР. Те бяха посрещнати от духовници от региона, сред които и йеромонах Никанор, който изпълняваше послушание да работи в междуведомствената група за проекти на Църквата, финансирани със средства от ЕС. Отецът помоли премиера и в настоящия програмен период да има наредба за финансиране на църковни проекти от ПРСР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай