Понеделник,

Преговорите за заплатите в МВР удариха на камък

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Ако ситуацията не се промени, ние ще излезем на жълтите павета, заяви Валентин Попов, представител на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР). Това стана ясно след срещата му в сряда със зам.-министъра на МВР Димитър Георгиев. Причината за нея бяха исканията на синдиката за увеличаване на заплатите на служителите минимум с 25%, подобряване на трудовите условия и реформи във Вътрешното министерство.

Веднага след края на срещата пред медиите се явиха само представителите СФСМВР, но не и такива на МВР. Не се договорихме за нищо, заяви веднага след срещата Попов, която продължи два часа. Ако не се разберем до средата на септември, излизаме – твърдо и ясно.

След приключване на срещата стана ясно, че не е било постигнато разбирателство по нито една от шестте точки, които бяха поставени от синдикалната федерация преди дни в отворено писмо. Става въпрос не само за 25% увеличение на заплатите на полицаите, а и за редица други искания, сред които обособяване на понятието "неприкосновеност на полицейските служители" и други законови промени.

Попов обаче реагира остро на думите на финансовия министър Симеон Дянков, като уточни, че според него Дянков е цитирал доста неточно някои неща, които се случват в системата на МВР. По-конкретно в частта си за 45-те дни отпуск, които според Валентин Попов не са факт в системата, както и за 24-те заплати, които полицаите получават при пенсиониране - според Попов и това не е вярно.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички