Преговорите за заплатите в МВР удариха на камък

Преговорите за заплатите в МВР удариха на камък | StandartNews.com

София. Ако ситуацията не се промени, ние ще излезем на жълтите павета, заяви Валентин Попов, представител на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР). Това стана ясно след срещата му в сряда със зам.-министъра на МВР Димитър Георгиев. Причината за нея бяха исканията на синдиката за увеличаване на заплатите на служителите минимум с 25%, подобряване на трудовите условия и реформи във Вътрешното министерство.

Веднага след края на срещата пред медиите се явиха само представителите СФСМВР, но не и такива на МВР. Не се договорихме за нищо, заяви веднага след срещата Попов, която продължи два часа. Ако не се разберем до средата на септември, излизаме – твърдо и ясно.

След приключване на срещата стана ясно, че не е било постигнато разбирателство по нито една от шестте точки, които бяха поставени от синдикалната федерация преди дни в отворено писмо. Става въпрос не само за 25% увеличение на заплатите на полицаите, а и за редица други искания, сред които обособяване на понятието "неприкосновеност на полицейските служители" и други законови промени.

Попов обаче реагира остро на думите на финансовия министър Симеон Дянков, като уточни, че според него Дянков е цитирал доста неточно някои неща, които се случват в системата на МВР. По-конкретно в частта си за 45-те дни отпуск, които според Валентин Попов не са факт в системата, както и за 24-те заплати, които полицаите получават при пенсиониране - според Попов и това не е вярно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай