ПРЕГЛЕД НА РЕГИОНАЛНИЯ ПЕЧАТ

ПРЕГЛЕД НА РЕГИОНАЛНИЯ ПЕЧАТ | StandartNews.com

ШУМЕН

Инцидентът в стъкларската пещ в Нови пазар, при който жена обгоря, а други трима нейни колеги също са ранени е основна тема в “Шуменска заря” и “Топ новини” днес. Локална експлозия в пещ, захранвана с газ метан, рани четирима работници в новопазарската фабрика за ръчно духана стъклария "Лебед Глас" ЕООД. Най-сериозно пострада 30-годишната Гюлер Хайрединова, която беше настанена в Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен с изгаряния първа към втора степен. Местните вестници напомнят, че през почивните дни започва пръскането срещу кърлежи и комари. Фирма "КЕН" ООД - Варна, която спечели търга, започва пръскането на тревните площи и речни корита срещу кърлежи и комари. Първо ще бъдат обработени районите на детските ясли и заслоните на Шуменското плато. В бизнесновините е информацията, че "Пени маркет" ще строят в Шумен. Инвестицията на втория по големина концерн в Европа ще бъде за около 5 млн. евро. Разкриване на "Пени Маркет" в района на бившия автосервиз "Москвич" - зад магазин "Милла", предвижда вторият по големина в Европа концерн, чиято централа се намира в Кьолн. Инвестиционните намерения са депозирани преди около 3 месеца в Общинската администрация, като фирмата е поела ангажимент да проектира и изгради светофар на кръстовището на бул. "Симеон Велики" и да ремонтира близкия подлез. Второкурсничката в специалност "Химия" в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" Айгюн Хасанова беше коронясана за Мис в тазгодишното издание на конкурса на висшето учебно заведение, пише още “Гоп новини”.  За Мистър "Шуменски университет 2008" пък беше избран студентът по "Изобразително изкуство" Владимир Лазаров.

ПЕРНИК

Две седмици предсрочно ще бъде открита реконструираната отсечка от път І- 6 между Перник и Радомир, съобщи областният управител на Перник Иван Димитров. Полагането на последния слой асфалт, маркировката, канавките и мантинелите се очаква да приключи до края на март. Първоначалният срок е бил 15 юни. Това съобщава пернишкият ежедневник “Градски вестник”.  До края на октомври пък трябва да завърши реконструкцията на същия път в частта му от Перник до София. Евентуално забавяне ще има, ако се стигне до изграждане на пътен възел на “черното” кръстовище в Драгичево. Според губернатора заради десетките човешки жертви и големият процент риск на участъка в този район се подготвя проект за модерно съоръжение, което да обезопаси кръстовището, пише вестникът.
Върху темата за пътищата акцентира и другият регионален ежедневник – в. “Съперник”.  Напредва сериозно ремонтът на деветкилометровата отсечка на шосето Божурище, Софийска област - село Бабица, Брезнишка община. Това е показала вчерашната проверка на областния управител Иван Димитров по трасето. Шосето бе в ужасно състояние, транспортът по него бе почти невъзможен заради зейнали дупки, изровени от ТИР-овете и тежките камиони, преминаващи месеци наред оттук по време на протестите в Перник и Суходол през 2006 година. В студените зимни месеци един ТИР дори се заби в къща в Бабица, припомня изданието.Тежкотоварните возила и в момента минават през брезнишкото село, защото пътят от тук е към границата.


ПЛЕВЕН

Роднини и близки на жертвите на пожара във влака София – Кардам пристигат днес в Плевен, за да се срещнат с Камен Костадинов , председател на временната анкетна комисия по проучване на обстоятелствата около трагедията. Това е водеща новина на всекидневника „Посоки” днес. Миризма на сяра хвърли в паника района на Червен бряг, коментира още вестникът.  Местните хора обвиняват за това сондажа на фирмата „Дайрек петролиум” край с. Девенци.  Грамоти бяха връчени на трима нови почетни граждани от кмета Найден Зеленогорски. Мият усилено градските улици, разказва „Посоки”.

ПЛОВДИВ

Общинските мерки, целящи да въведат ред в града, са сред основните теми на пловдивския всекидневник “Марица”. От материала “Без пране по терасите” става ясно, че гражданите ще отнасят глоби, ако в дните на официални празници и международни прояви простират прани дрехи на балконите си над нивото и извън парапета откъм улицата. Това предвижда проектът на Наредба N 1 за обществения ред и чистота, внесен от кмета Славчо Атанасов в местния парламент. Санкциите за прането се предлагат за първи път и са в размер от 50 до 200 лева. Наредбата предвижда драстично завишаване на всички глоби. “Забраниха ремонти в пиковите часове”, осведомява още изданието. Строителните фирми нямат право да ремонтират улиците в часовете, когато трафикът е натоварен. Забраната важи за времето от 7 до 9 ч. и между 16.30 и 18.30 ч. Вестникът коментира и темата  “Мистерия с двете мазди на кмета”, за които преди два дни градоначалникът Славчо Атанасов заяви, че са получени безвъзмездно от Юробанк, като обслужваща общината. От отдел “Маркетинг и комуникации” на трезора обаче категорично отричат да са предоставяли коли на управата

ДОБРИЧ

Днешния си брой регионалният всекидневник на Добричка област отваря с тържествата по повод 55-годишнината на Историческия музей в града. В материала вестникът акцентира, че в европейската нощ на музеите ще могат да направят разходка в миналото на града, като разгледат уникална експозиция, съдържаща неизлагани досега експонати от бита на някогашните добричлии. От първата си страница вестникът отбелязва и официалното откриване на първата у нас Кулинарна академия. Броят на вестника изобилства с множество информации за различни културни прояви в града и региона. На спортните си страници изданието акцентира върху предстоящия кръг от Б футболната група, като категоричното изявление от лагера на каварненския "Калиакра" е, че тимът се хвърля в събота за победа срещу гостуващия тим на пловдивския "Спартак". Каварненци имат нужда само от една точка, за да си осигурят второто място, което ще им даде шанс да играят бараж за влизане в А футболна група.

БЛАГОЕВГРАД

Проблемът с паркирането в Благоевград е тема номер 1 за вестник "Струма" днес. Материалът със заглавие "Частните паркинги спряха да приемат коли, вдигат рязко абонаментите, "окрилени" от шоковите цени за "синята зона"" нищи ситуацията в Благоевград 2 седмици преди въвеждането на "синя зона" в центъра на града. Твърди се, че частните паркинги от четвъртък са спрели да приемат автомобили. Това се случило, след като станали ясни цените, които ще прибира кметството за паркиране в централната градска част. "Ще вдигаме рязко цените, досега месечният ни абонамент за 1 автомобил бе 60 лева, но от 1-ви юни най-евтината такса на община Благоевград, при това за паркиране на открито, е 150 лева", коментира пред репортер на вестника пазач на частния паркинг под Американския университет. Хаос, караници с контрольорите и рушвети ще настъпят след 1-ви юни, категорични са пред изданието благоевградчани. Хората са шокирани от високите цени за паркиране, обявени от кметството, пише авторът на статията.
Много любопитен материал има на първа страница в ежедневника. "Бизнес партньорството с украинския милиардер Константин Жеваго "изстреля" собственика на "Еко ботълс" Ив. Давидков-Яйцето за шеф в ЦСКА", твърдението обаче е под въпрос "Да вярваме ли?". Според вестника благоевградският търговец на метали и собственик на бутилиращата фирма "Еко ботълс" Иван Давидков става шеф на настоящия шампион ЦСКА. Той от години работи с украинския милиардер Константин Жеваго, сочен като новия собственик на червения клуб.  Благоевградчанинът е официален представител на украинеца за България и е бивш президент на футболен клуб "Пирин".
"Спецчасти блокират Кресненското дефиле" е шокиращото водещо заглавие на днешния брой на вестник "Вяра". На 20 и 21 май зоната около първия тунел в пролома ще бъде блокирана от спецчасти, екипи на Гражданска защита, антитерористични отряди, медицински автомобили и техника за подводно разследване. Обрисуваната картина за щастие е част от националното учение "Струма 2008", уточнява пред ежедневника зам.-областният управител на Благоевград Станойчо Манов. Областната администрация е съорганизатор на показната акция, която е по инициатива на здравния министър д-р Евгений Желев. Предупреждават се водачите на МПС да избягват пътуванията в района през двата дни на учението.
"Селски кмет фалшифицира подписи на 4-ма колеги" е друго интересно четиво във "Вяра". Подписите на четирима управници в подписката с искане за оставка на ВиК шефа в Петрич Огнян Деведжиев не били истински. Те не са слагали парафа си под такъв

ГАБРОВО

Обявиха посмъртно Пенчо Семов за Почетен гражданин на Габрово, съобщава над главата си всекидневникът „100 Вести”. Това се случило по време на извънредното заседание на габровския Общински съвет. Решението е взето по повод 135 години от рождението на видния индустриалец, наричан от съвременниците си Българският Рокфелер.
Голямото чело на изданието е посветено на вторите по ред Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток-Запад-Габрово`2008”. Артсъбитието се организира от Дома на хумора и сатирата под мотото „Усмихни се на съседа”. В събота след обяд осем карикатуристи от Белгия, Чехия, Франция, Литва, Гърция, Македония и България ще творят пред очите на публиката в алеите около Домът на хумора. Акцията е част от подгряващата програма преди Карнавала на смеха в събота вечерта.
Другите важни теми за изданието са избраната за мениджър на годината севлиевка Маша Балджиева, пристигналите в Габрово за пролетните празници делегации от побратимени градове и готвените от превозвачите протести срещу високите цени на горивата.
Интервюто на броя е с артиста Камен Донев. То е посветено на втория Международния театрален фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT”. Пред изданието Донев изповядва – „Аз не съм Азис, аз не съм Слави ... и слава Богу!.
Общинският седмичник „Габрово ДНЕС” също е настроен на празнична вълна. Водещото заглавие информира – голям балон над площада ще се издигне за Деня на Габрово. На челото е отделена цялата първа страница, а текста е придружен от няколко големи снимки. От дописката става ясно, че издигането на балона е една от атракциите, подготвени от габровските общинари, за майските празници в областния град.
На вътрешните си страници „Габрово ДНЕС” описва констатациите на „Гражданска защита” за неспазването на Закона за водите и лошото техническо състояние на микроязовирите в габровска област, изкърпените улици в града на Рачо Ковача и започналото изграждане на модерен търговски център.

КЪРДЖАЛИ

„Още по 30 ст. за кубик вода” е водещото заглавие на в. „Нов живот” днес. В и К в Кърджали чака решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране  да каже „да”. Това поскъпване гарантира работата на системата при очаквания скок на електроенергията и горивата, иначе няма да се справим и дружеството може да фалира, категоричен е управителят на „В и К” в Кърджали Милан Миланов. Очаква се поскъпването да влезе в сила от 1 юли и вместо 1,25 лв. кърджалийци да плащат по 1,54 лв.
„Показваме 2000 снимки в Мадрид” е „челото” на трета страница. В испанската столица от 18 до 22 май се събират журналисти от 20 страни за Четвъртата световна среща на българските медии. В мултимедийна изложба  на „Нов живот”, в почти 2000 фотоса, вестникът представя историята на Източните Родопи от последните 50 години.
„Кърджали с Алея на културите” е материалът, начело на 12 страница. Засадиха фиданки туя като израз на толерантността между етносите в градската градина в Кърджали. „Тя е единствената в страната, показва нашата човечност”, четем в материала.


СМОЛЯН

Седмичникът "Отзвук" е с челно заглавие за скандална замяна на 100 дка, направени от бизнесмена Гриша Ганчев. Той е станал собственик на апетитните земи в района на смолянските езера, като е заменил терените с 258 дка гора в Странджа в района на Средец. Заменката е станала със заповед на шефа на агенцията по горите Стефан Юруков от 10 май тази година, обявява вестникът. Новопридобитите от Ганчев имоти са частна държавна собственост и попадат в територията на ДЛ "Пампорово". Дадените в замяна терени са били собственост на юридическо лице и попадат в района на ДЛ"Средец", уточнява изданието, цитирайки пресслужбата на ведомството. Официалното съобщение на държавната служба обаче не посочва лицето, с което  е станала държавната замяна, но напоително се обяснява как държавата е спечелила в пъти повече от ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. Скандалната сделка е разработена и на вътрешна страница на вестник "Отзвук".
Челно заглавие на същата страница е информацията за  платените 350 хил.лв. за апетитни терени от зам.министъра на земеделието и горите Димитър Пейчев. Земите са около 7дка и са в района на лифта на смолянските езера. Пейчев искаше да ги купи за смешните 5 лв.на кв.м., но съдът на всички нива го отряза, след заповед на областния управител на Смолян д-рПетър Фиданов. В този район земите струват в десет пъти повече на квадрат, сочи експертната оценка. Ако сделката беше сключена на предложената от зам.- министъра цена, щеше да е повече от скандална.
Най-сетне махат хилядите некролози, накацали по спирки, стълбове и градинки из целия град, съобщава вестникът.Това е решението на кмета на Смолян, за да изчисти града от "тъжните стени", които посрещат хората на всяка крачка.Общината е поръчала на местна фирма да се направят 20 специални табла за плакати и некролози.
Нарушителите на новия ред ще бъдат глобявани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай