Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

София. Преглед на регионалния печат.


СТАРА ЗАГОРА 

"Държавните психиатрии - пред затваряне", съобщава от първата си страница в. "Старозагорски новини" основният извод от петъчната работна среща на щефовете на 12-те психиатрични болници в Раднево. Според тях те неудържимо се движели в посока на домове за душевноболни от средновековен тип и последиците от това били удължен до безкрай престой, увеличена инвалидност и неоправдани разходи. Медицинските шефове са изпратили и официално писмо до министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, в което 12 точки са систематизирали тревожните проблеми ни психоболниците. Според д-р Тодор Толев, ръководител на радневската болница не бил далеч денят, в който той и колегите му ще бъдат принудени да изберат т.нар. италиански модел - психозаведенията да отворят широко врати и да пуснат пациентите си, поради липса на персонал. Между 20 и 50 на сто от щатовете за психиатри и психолози в момента били незаети.


Всекидневникът информира и за продължаващото напрежение в общинската администрация на Мъглиж, създадено от нелигитимното членство на общината Димка Нейкова в Хартата на селските общини без санкцията на тогавашния кмет и общинския съвет. През 2010 г. и 2011 г. Димка Нейкова, заедно с други общински представители и външни лица, е участвала в 5 международни срещи на Хартата в качеството си на секретар на общината. На една от срещите в Полша е присъствал и нейният съпруг Генчо Нейков. Разходите за пътуването, които били поемани от общината, се възстановявали от Хартата, но сумите са били превеждани на личната банкова сметка на Нейкова. Вследствие на това нелегитимно членство на община Мъглиж дължала и общо 800 евро членски внос за двете години.

Под заглавие "Магаре "блондинка" стана "Мис Магарица" „Старозагорски новини” публикува  и репортаж от атрактивните състезания с магарешки каручки в Гурково през уикенда. Магарешкото биорали продължава да е хит сред жителите и гостите на подбалканския град вече 27 години. Тази година в него са се включили 21 магарешки впряга.  Те са се състезавили в куп атрактивни дисциплини.

Сред най-атрактивните състезатели били двете адашки с името Пепа. Едната заслужила титлата "Мис Магарица" заради русата "перука" и изящен педикюр в цветовете на трибагреника. Нейната съименичка пък обрала овациите като луда фенка на "Левски". В генералното класиране първи се е класирал тандема - магарицата Мима и нейният стопани Георги Желев от Гурково, които са грабнали и голмята награда от 500 лв. Наградите за останалите призьори тази година са били чувал със зърно, бали слама, люцерна "на корем", кубик дървен материал.

 

ВИДИН

С поздравления по повод деня на Съединението започва броя си вестник “Видин”. Празника на читателите на изданието честитят областният управител Цветан Асенов, кметът на Видин Герго Гергов и председателят на общинския съвет Пламен Трифонов.
Интервюто в броя е с директорката на видинското основно училище “Иван Вазов” Пролетка Цветкова. Тя съобщава, че най-голямото основно училище в града е готово за първия учебен ден. През новата година ще се работи по три проекта – създаване на кабинет по биология, оборудване на нов компютърен кабинет и приложение на здравословно хранене на учениците. Проектът за храненето ще се изпълнява заедно с училища от Дания, Финландия, Полша и Германия. Средствата за това се осигуряват от европейски фондове. Педагожката защитава тезата си, че само родителите трябва да избират в кое училище да учи детето им.


Църквата в Боровица става манастир, съобщава още вестник “Видин”. Отец вече спи във фургон в двора на храма в очакване на строителните работи. След 50 години прекъсване за пръв път в храма “Свети Константин и Елена” в град Димово са извършени две кръщавки, пише в друга дописка в броя.

Кметът на Видин Герго Гергов откри панаира, съобщава още вестникът. Събитието започнало с концерт на певеца Васил Найденов, който бил приет много радушно от публиката. Кметската тема е продължена с откъси от книгата на бившия кмет на Видин Дени Каменов – “Самота по личен избор”.


Копие на иконата на Богородица – Всецарица, е поставено тържествено във видинския храм “Свети Димитър”, проповед и молитва произнесъл архимандрит Поликарп, във Винарово започна гроздоберът – прибира се реколтата от сортовете “мускат отонел” и “шардоне”, чиято цена достига 1 – 1,20 лв. за кг, пожар изпепели 10 000 дка треви и храсти в землището на село Киряево и 500 дка широколистна гора в село Старопатица, белоградчишката крепост “Калето” е посетена за 6 месеца от 22 000 туристи, съобщава още вестник “Видин”.

 

ДОБРИЧ

"Катаджия от Каварна поиска 50 евро от германец", е уводното заглавие на "Нова добруджанска трибуна". Пътен полицай от Каварна е задържан след като поискал пари от немски турист. Сигнал за нарушението е получен в Областната дирекция на МВР в Добрич на 30 август. Германецът съобщил, че бил спрян на пътя от полицай, който му предложил да укрие извършено от него нарушение срещу 50 евро. Незабавно била предприета проверка от началника на полицейското управление в Каварна и неговите заместници. За случая бил уведомен и дежурен следовател. В хода на предприетите действия проверяващите открили банкнотата в папката с документите на старши полицай в "Охрана на обществения ред" при РУП-Каварна. Той е разпитан от следовател. Срещу него е образувано дисциплинарно производство и служителят е отстранен от работа.

От вестника научаваме, че кандидатите за титалта "почетен гражданин на Добрич" са десетима. Кой ще спечели, ще стане ясно преди 25 септември, когато е празникът на Добрич. "Областният управител забрани паркирането на МПС по плажовете", е друго заглавие от НДТ. Забраната е заради опазването на околната среда и за по-голямата сигурност на туристите.

"Нереално поименно гласуване на съветниците в община Добричка поставя под съмнение решенията им", е водещото заглавие на "Добруджанска трибуна". Сигналът е подаден от адвокат Мариана Василева. Тя недоумява защо в последния момент й било отказано да се изкаже като гражданин по последната точка от дневния ред. Акцентът на ДТ днес е въвеждането на касови апарати и за кафе - автоматите, както и за детските развлекателни колички.

 

Варна

 “Горивата се изстрелват от днес”– това извежда "Народно дело" за водещо заглавие. Първи скача пропан-бутанът с 5-6 стотинки, а той е най-евтиното гориво за леки коли, уточнява изданието. Причината е, че в събота цените на едро са се повишили с около 4%. В момента шофьорите зареждат газ средно за лев и 30-сет за литър. Вандали са осквернили един от паметниците-символи на квартал „Аспарухово” и Варна – този на Аспаруховия воин – друга тема за вестника  днес. Вандалите са изписали циничен надпис върху щита на боеца. Това е поредният пример за незачитане на историята на града ни, отбелязва изданието и подробно припомня как се ражда идеята за паметника преди почти 80 години. Вестникът публикува и атрактивни снимки от пътищата в Аспарухово под наслов: “Украсиха със сурвачки пропаднал път”.

Огромна дупка заплашва да срути част от пътното платно на ул. “Народни будители” в квартала – сигналът е подаден от читатели. Фотосите показват как през почивните дни трапът, дълбок повече от половин метър, е обозначен с изсъхнали клони, за да привлича вниманието на шофьорите навреме. "Твоят ден "- регионално издание  извежда друга тема на първата си страница: “Виничани стягат палатков лагер пред общината. Реститути скачат срещу общия устройствен план, готвят гладна стачка”. Причината за избухналото недоволство е промяната на статута на земите между Ботаническата градина и квартал Виница. “Китайци ще строят циментов завод в Девня”, четем още в изданието. 25 китайци пристигат за старта на разширението на циментовия завод. “Вече сме им издали разрешителни за работа”, съобщава шефът на регионалната служба по заетостта Пламен Начков, цитиран от вестника. Ливади край морето са най-евтините парцели в предстоящото наддаване за ниви от държавния поземлен фонд във Варненска област, пише "Черно море". Цената на пасищата минава стотачка, но собствениците на компесаторки търсят и чукари, за да вдигнат генератори, да поставят перки на ветрогенератори или фотоволтаични системи.

 

Благоевград


След години процъфтяващ бизнес собственикът на една от най-големите вериги супермаркети в Пиринско – „Валан”, Атанас Атанасов попадна под ударите на кризата. Темата е от страниците на вестник „Струма”. Освен осъдителните съдебни решения и делата, които вървят срещу него в качеството му на длъжник, частен съдия-изпълнител обяви за публична продан част от търговските му обекти в два ключови и оборотни квартала на Благоевград – жк „Еленово” и жк „Струмско”. Общата стойност, на която се разпродават имотите на „Валан” е набъбнала на 268 440 лв.

Апартамент в една от най-луксозните жилищни кооперации, в която живеят едни от най-богатите в града на ул. „М. Кърничева” 1 „Б” в Благоевград, купи наскоро за семейството си арестуваният за източване на банкови карти в Уганда Иван Ганчев-Ганята, разкрива вестникът. В жилището отскоро живеят съпругата му – фризьорката Диана, и дъщерите им. Те коментираха, че Ганята поддържал висок стандарт, без да има един работен ден през годината..
44-годишният Радослав Димитров, служител на „ВиК” – Благоевград, е открит мъртъв в събота пред дома му преди обяд на ул. „Преспа”. Безжизненото тяло е забелязано от съседи и веднага е подаден сигнал за лекарска помощ. За съжаление пристигналият на място екип само констатирал смъртта. За трагичния инцидент е информирана и полицията, уточнява изданието.

Гурбетчия се прибра, любимата му го изненада, че става баща, а той я обвини : Бебето не е от мен. Тя се натрови, четем в изданието. 24-годишната дупничанка Гергана Георгиева, бременна в седмия месец, се опита да се отрови с лекарства и бе закарана по спешност в „Пирогов”. Гергана е докарана в Спешния център в Дупница в събота срещу неделя през нощта, след като изпила десетина таблетки лекарство за психично болни.

Два дни преди старта на 3-и септември на новата академична година последните 190 кандидат-студенти, записали се за участие в допълнителните приемни изпити в ЮЗУ „Н. Рилски” в Благоевград, в събота сутринта се явиха на три комбинирани теста по български и английски език, по български език и математика и по български, английски и математика.    


Антимафиоти от ГДБОП и служители на звеното в Кюстендил заключиха 47-годишна служителка на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) Ирена Миланова заради подкуп. Окръжната прокуратура ще внесе искане за постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”. Кюстендилката е хваната след постъпил сигнал от потърпевш шеф на автошкола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай