Празнуваме Световния ден на усмивката

Ето няколко усмихнати факти

Празнуваме Световния ден на усмивката | StandartNews.com

Днес светът празнува Световния ден на усмивката. По традиция той се отбелязва всеки първи петък на октомври. По този повод нека споменем няколко „усмихнати” факти:

Бебетата се смеят още в утробата на майката! Усмивката не се учи – тя е вроден рефлекс. Новородените се усмихват предимно насън. Първата съзнателна усмивка се появява около шест седмици след раждането на бебето.

Усмивката е универсална! В цял свят ръкуването, прегръдките и поклоните може да имат различно значение. Но усмивката навсякъде означава едно и също нещо – щастие, положителни мисли и добро настроение.

Усмивката е заразна! Това не е просто мит. Усмивката наистина е заразна. Изследване на шведски учени показа, че на хората им е трудно да се намръщят, докато гледат усмихнат човек, и в крайна сметка отговарят със същия ведър израз на лицето.

Когато се усмихване, се отделя ендорфин – хормонът на щастието. Усмивката, дори и неискрената, предизвиква организма да отдели ендорфин, който допринася за доброто настроение и намалява стресът.

Има 19 вида усмивки – поне според науката. Те варират от обичайната благоприлична усмивка до гръмогласен смях, от който може да ви потекат дори сълзи от очите.

Усмивката се чува. Дори и онази тихата, беззвучна усмивка по време на телефонен разговор се забелязва, тъй като влияе на тона на разговора. Точно поради тази причина хората, които работят на телефон, са обучени да се усмихват, за да бъде гласът им по-приятен за клиентите.

Усмивката се вижда отдалече. Проучванията показват, че хората могат да разпознаят усмихнато лице и от 90 метра. По този начин, според теорията на експертите, човек е в състояние да разпознае приятел от неприятел.

Усмивката удължава живота. Хората, които се усмихват, често живеят по-дълго от онези с тъмните и намръщени лица. Това се обяснява със способността на усмивката да стимулира имунната система посредством увеличаване на нивото на кортизол в организма.

Усмивката прави жените по-привлекателни, отколкото гримът. Според последните проучвания, 70 % от мъжете смятат, че усмихнатите жени са по-привлекателни от онези с грим.

Интересното е, че този факт не се отнася за мъжете – незнайно защо жените предпочитат мъжът да бъде тъмнокос, а не усмихнат, според изследване на Американското сдружение на психолозите.

БГНЕС припомня, че основател на Световния ден на усмивката, както и автор на популярното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 година. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот.

Преди да почине през 2001 година, вече на прилична възраст, Харви Бел, окончателно определил своята мисия – той виждал себе си като международен посланик на щастието и измислил този празник – Международен ден на усмивката. Според Бел това трябва да бъде денят “посветен на доброто настроение и добрите дела” и да преминава под мотото: “Направи добро. Помогни на някого да се усмихне”. Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.

Датата е в началото на октомври, защото началото на есента определено има нужда от повече усмивки.

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники. Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday. Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице, което се повтаря в чест на този ден и през следващите години, пише БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай