Правят огледи и експертизи заради ада от "Хемус"

Правят огледи и експертизи заради ада от "Хемус"  | StandartNews.com

Тежки съчетани травми с различна степен на изразеност, несъвместими с живота. Това е причината за смъртта на тримата загинали при катастрофата в тунела "Витиня", заяви за "Стандарт" окръжният прокурор на София Наталия Николова. Тя се позова на резултатите от съдебномедицинските експертизи, които бяха готови днес. Според нея е още рано да се каже какъв е механизмът на извършване на пътнотранспортното произшествие. Прокуратурата работи по всички възможни версии, включително и тиражираната за разлята от камион течност.

"Разследващи полицаи и автоексперт работиха без прекъсване и в почивните дни", каза прокурор Николова. Тя заяви, че предстои да бъдат назначени и 14 съдебномедицински експертизи по писмени данни на останалите пострадали. Разследването се осъществява от 10 разследващи полицаи под ръководството на двама наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура - София. Продължават огледи на катастрофиралите автомобили, както и разпитите. Окръжната прокуратура в София образува досъдебно производство за причиняване на смърт и телесни повреди на повече от едно лице вследствие на нарушаване правилата за движение по пътищата.

Катастрофите в тунели по-тежки от тези на пътя

Павел Диковски, шеф на
Браншова камара "Пътища",
пред БНР

В резултат на замърсявания и изгорели газове върху настилката в тунелите се получава фин филм, който играе ролята на смазка и при влага се получава хлъзгава настилка, която може да стане причина за катастрофа. Дясната тръба на тунел "Витиня" в посока Ботевград не е ремонтирана откакто е пусната в експлоатация. Осветлението е много под минимума за европейски тунел, независимо от относително късата дължина на тунела. Но то не е причина за катастрофата, то е утежняващо обстоятелство при други случаи. Процентът на тежките катастрофи в тунелите е много по-малък, отколкото катастрофите на открития път. За сметка на това обаче катастрофите в тунелите са много по-тежки отколкото на открит път.

Плевен скърби за д-р Статева

Параклисът на университетската болница в Плевен почерня от скърбящи хора, дошли да си кажат последно сбогом с доцент Десислава Статева. Тя загина във верижната катастрофа в тунела на "Витиня". Между колегите и близките на изключително уважаваната лекарка бяха стотици студенти от медицинския университет, на които тя преподаваше. "Сякаш прокоба тегне над тази държава. Смъртта застига най-свестните и обичани хора. Горката, попаднала е в страшен капан в колата си непосредствено зад катастрофиралия камион. Нямала никакъв шанс. Дано поне не е страдала! Връщала се е сама от София, където оперирала през деня", пророни през сълзи нейна колежка край ковчега.

Очната лекарка д-р Статева загинала на място в тунела. 38-годишната жена е световноизвестен специалист в своята област и беше и рядко лъчезарен и позитивен човек, споделиха опечалени нейни познати. Тя остави дъщеря, която учи в езиковата гимназия. В семейството й има трима лекари. Нейният съпруг Кирил Статев преподава в университета обществено здраве. Свекърва й Елена Маркова е патоанатом, а свекърът Николай Статев - специалист по социална хигиена. Завършила е медицина в Плевен преди 14 години. Още на 36 г. става най-младият доцент в страната по очни болести. През 2010 г. бе избрана за лекар на годината в университетската болница "Георги Странски" в Плевен. Статева бе член на Съюза на очните лекари в България, на Американската академия по офталмология и на Европейската асоциация на катаракталните и рефрактивните хирурзи. 3 години поред бе сред изпитващите лекари на Европейския борд по офталмология в Париж. Освен всичко друго плевенчани ще я запомнят като ревностен родолюбец. Лекарката бе редовен участник в националния туристически поход "По стъпките на Левски". Прекосявала пеша през планината всяка година от първото му издание през 1995 г. "От днес завинаги ще остане празно мястото на доц. д-р Десислава Статева в редиците на академичния съвет и преподавателския състав на висшето училище, където тя се открояваше като всеотдаен преподавател и ерудиран млад учен, допринесъл за успешното провеждане на редица научни форуми и акредитационни процедури", се казва в писмо от ректора проф. д-р Славчо Томов до семейството и близките на Десислава Статева.

Депутат иска оставки в пътната агенция

За оставки в Пътната агенция настоя депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов. Той е един от катастрофиралите в тунела миналата седмица. "Имаше разлята течност на пътя в тунела "Витиня", не знам дали беше нафта, масло, нито кога и по какъв начин се е разляла, но имаше", заяви той пред Нова тв. Според него настилката е била "абсолютно хлъзгава" както при поледица. Неговият автомобил е бил един от първите катастрофирали, може би шести или седми. "Веднага след това започнаха да се блъскат всички останали в нас. Имахме чувството, че гърмят бомби", каза Николов. Той допълни, че линейките и полицията са дошли на място след втория час. "Не го твърдя само аз, твърдят го всички очевидци", добави депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай