Правят фабрика за лавандулово масло

Правят фабрика за лавандулово масло | StandartNews.com

Инвестиционно намерение да изгради дестилерия за лавандула в добричкото село Попгригорово е заявил Едноличен търговец "Славяна Статева". Това става ясно от входираното уведомление в община Добричка. Намерението е преработвателната фабрика за извличане на етерично масло да бъде на площ от 8 дка, собственост на едноличния търговец, като се планира да има производствена линия, склад и навес към сградата, предназначени за складиране на вече изварената продукция с цел вторично дестилиране и получаване на лавандулова вода.

В намерението е записано, че инсталацията ще работи средно по 7-8 часа на ден през сезона, а в пиковите моменти ще има и двусменен режим на работа. Инвеститорът информира, че обработката на доставените количества лавандула ще се прави до 24 часа, а преработването на реколтата ще става за по-малко от месец, като се добавя, че жътвата на лавандула трябва да е в слънчеви дни от 10 до 15 ч. Ако няма такива условия при прибирането, съдържанието на етерично масло падало в корените на растенията, което довеждало до спад в добива на масло. ЕТ "Славяна Статева" обработва 210 дка лавандула и инсталацията, която планира да изгради напълно ще съответства на добиваните количества цвят.

Общият капацитет на инсталацията за 20 дни е 1400 куб. м, като при среден добив от 13 л на декар, се очаква да бъдат произведени 2730 л лавандулово масло от собствено производство и 1170 л лавандулово масло от изкупени суровини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай