Правят филм за Ейми с ангелския глас, която влезе в Клуб 27

10 години след смъртта й, предстои да излезе нов документален филм за нея, наречен Reclaiming Amy

Правят филм за Ейми с ангелския глас, която влезе в Клуб 27 | StandartNews.com

"Обичам те, мамо"!

Това са последните думи, които майка й чува, само ден преди тя да умре. Думи като за сбогом, без никой да знае, че една звезда ще отлети към вечността едва на 27 години. И завинаги ще остане един от големите музиканти от черния Клуб 27, които също си отидоха на тази ранна възраст - Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън, Брайън Джоунс от Rolling Stones и Кърт Кобейн от Nirvana.

На 23 юли 2011 г. певицата Ейми Уайнхаус е открита мъртва в спалнята си в Камдън, Лондон, от своя бодигард. Заварва я облечена, на леглото до нея е латопът й, а по пода се търкалят празни бутилки от водка. 

Дълго след това, след две разглеждания на делото заради грешка в процедурата, британското правосъдие потвърждава, че звездата е починала от злоупотреба с алкохол. Експертизите установяват, че тя е имала над пет пъти по-голямо количество алкохол в кръвта си от законно допустимото за шофиране или 416 милиграма на децилитър кръв. Заключението е, че Уайнхаус е починала вследствие на приемането на голямо количество алкохол след период на абстиненция, следи от наркотици не са открити. Нейни близки потвърждават, че тя е имала периоди от по 2-3 седмици, в които не е пиела, след което се е напивала почти до смърт. Този път обаче се оказва фатален...

Откриха паметник на Ейми Уйнхаус (снимки) | Rozali.com

                               Детството и младостта - музика, тъга и... булимия

Ейми Джейд Уайнхаус е родена на 14 септември 1983 г. в британската столица, в семейство, чиито предци са евреи имигранти, пристигали от Беларус в края на XIX век. Тя е дъщеря на фармацевтката Джанис и таксиметровия шофьор Мичъл и има по-голям брат - Алекс.

Ейми Уайнхаус с посмъртно признание от училището си

Пример за подражание и неин ангел-хранител е баба й - Синтия Уайнхаус, която нарича своята внучка "лъвица". Жената се счита за медиум и научава Ейми да гледа на карти Таро. Синтия харесва джаз, пее в кабаре и се среща с легендарния музикант Рони Скот. По-късно Ейми татуира името ѝ на ръката си и виждайки една от старите снимки на баба си с бял кичур в косите, си прави същия. Синтия умира от рак на гърдата, което е един от ударите в живота на Ейми.

Родителите ѝ се разделят, когато тя е на 9 години, след като таткото започва връзка с друга жена. Момичето остава да живее при майка си.

Остава й любовта към музиката, с която израства, не само покрай баба си. Баща й често й пее песни на Франк Синатра. Едва 10-годишна тя става част от рап групата "Sweet 'n Sour".

На 12 Ейми успява да получи място в престижното театрално училище "Силвия Янг". Само четири години по-късно обаче е изгонена - бурният й нрав се проявява още тогава, защото причината за наказанието е "непристойно поведение и продупчване на носа". 

Междувременно тя вече е започнала да страда от тежка болест - булимия. По-късно майка й признава,  че още когато е 15-годишна дъщеря й споделя с нея за някаква страхотна нова диета, която ти позволява да ядеш каквото искаш - ако се натъпчеш, предизвикваш повръщане. 

Въпреки увлечението си по музиката, Ейми Уайнхаус първоначално не си и помисля да става певица, дори допуска да стане сервитьорка. Идеята ѝ хрумва, след като гледа филма на Джордж Лукас от 1973 година "Американски графити", в който има сцена със сервитьорка с бели ролери.

Дебютът й в музиката е в началото на века, когато започва да пее с джаз оркестър и запис с гласа й е изпратен на една музикална компания. Инициативата е на приятеля й Джеймс Тейлър. Благодарение на това Ейми подписва договор с "Island/Universal" и през 2003 г. излиза първият й албум "Frank".

                                Бурна любов, дрога, алкохол и насилие

Година по-късно, когато все още не е толкова известна световна звезда, тя среща голямата си любов, която може би се оказва фатална за нея. Блейк Фийлдър-Сивил е зарязал училището бунтар, който вече употребява наркотици, с амбициите да влезе в шоубизнеса, но стигнал само да не особено успешен асистент видеопродуцент. След години Блейк се разкайва, че именно той е бил човекът, подтикнал Ейми към дрогата и това може би е най-голямата грешка в живота му.

Хванаха гаджето на Ейми Уайнхаус да й кръшка

Бурната им връзка, която към онзи момент продължава само 6 месеца, е изпълнена с множество купони, запои, друсане с хероин и дори насилие. Под негово влияние тя не спира да увеличава татуировките си, първата от които - на героинята Бети Бууп, е направила на дупето си едва на 15 г. На дясната ѝ ръка стои изправено момиче с червена блуза и черни шорти, а до нея е името на баба ѝ. В краката на момичето седи гола дама с отворено ветрило. Сред другите татуировки на Ейми са голяма конска подкова, ангел на гърба ѝ, перо и светкавица, пееща птичка с нотички. Над сърцето ѝ стои предно джобче, а над него надписът "Blake"s" - посветен на съпруга ѝ.

Заради него тя започва да носи косата си по онзи странен начин, който остава нейна запазена марка.

След като Блейк неочаквано се връща при приятелката си, Ейми изпада в депресия и започва все повече и по-често да пие. Мениджърите й са силно притеснени от здравословното и психическото й състояние и се опитват да я придумат да постъпи в клиника за лекуване на зависимости. 

Накрая тя го прави, но... само за около 15 минути. "Отидох, казах им здрасти и им обясних, че пия, понеже съм влюбена, но пр**бах връзката си. След което си тръгнах", разказва след време тя.

Същата история почти дословно тя изпява и в своя най-голям хит "Rehab": "Опитаха се да ме вкарат в клиника, обаче аз им казах: "Не, не, не!". Песента е създадена почти случайно - докато върви по улицата с продуцента си Марк Ронсън и си припява този припев, той го харесва и я подтиква да запише цяло парче. Така идва истинският й успех - през 2006 г. излиза нейният втори и последен студиен албум "Back to Black", който е става най-продаваният в страната. Самата песен се изкачва на седмо място във Великобритания, а след това и на девето в Billboard Hot 100, малко след като Ейми я изпълнява на наградите на MTV. Списание "Time" пък я обявява за една от "Десетте най-добри песни за 2007", като я поставя на първо място.

Ейми Уайнхаус печели пет награди "Грами", сред които за най-добър албум и най-добър млад изпълнител, но не успява да отиде на церемонията по награждаването в Лос Анджелис заради проблеми с правосъдието.

През 2007 година звездата е арестувана в Норвегия и прекарва нощта в ареста заради притежание на канабис. През 2008 година пък тя е арестувана за предполагаемо нападение пред бар в Лондон. Същата година срещу изпълнителката е повдигнато още едно обвинение в нападение, както и арест за предполагаеми престъпления, свързани с наркотици.

В живота й отново се е върнал Блейк, с когото се събират отново и се женят тайно в Маями. Малко след това, двойката се скарва жестоко в шикозния лондонски хотел "Сандерсън". Папараци успяват да заснемат Ейми с подпухнало от побой и следи от засъхнала кръв лице и синини по тялото. Запитана какво е довело до травмите, тя отговаря, че сама си ги е причинила. Скоро певицата е откарана по спешност в болницата. Налага се да промият стомаха й, понеже е погълнала коктейл от хероин, кокаин, кетамин, екстази.

На следващо раздаване на наградите "Грами" Уайнхаус излиза на сцената, за да приеме статуетката, и изкрещява в микрофона: "Това е за мама и татко! И за Блейк, който е в затвора!".

Малко след това любимият й предозира с хероин и е откаран в затворническата болница. Научавайки новината, Ейми започва да се появява с изрисувана с черен молив сълза в края на едното си око. Тя стига обаче и до брутални крайности в лудата си любов. По време на интервю за списание Spin тя изведнъж вади парче от счупено огледало, с което, пред стъписания поглед на журналиста, гравира думите I love Blake на стомаха си. Бащата на Ейми разказва по-късно в друго интервю, че когато дъщеря му и зет му влязат в няколкодневен запой, често се стига до самонараняване с остри предмети. Така спирали болката...

През 2009 г. разрушителната им връзка окончателно приключва - двойката отново се разделя и дори се развежда официално, само след 2 г. брак.

Проблемите със зависимостта обаче остават и започват да пречат на кариерата на Уайнхаус все повече. Доста често тя е пияна на сцената, публиката започват да я освирква и се налага концертите ѝ да бъдат отменени. Въпреки че проблемите й са обяснявани със "здравословни причини", злоупотребата ѝ с алкохол и дрога не е тайна за никого.

През 2011 година тя решава да организира турне в Европа, след като дълго време я няма на сцената. То обаче се превръща в грандиозен провал и сякаш нейният предизвестен край. Въпреки че известно време преди това не пие, точно преди концерт в Блеград тя се напива с водка. Излизайки на сцената спира по средата на песен, за да представи групата си, но не си спомня добре имената им. След това забравя и текста на песента си и решава да използва една от танцьорките си, която да поеме вокалите на сингъла "Valerie". В един момент Ейми просто хвърля микрофона на земята и си тръгва. Феновете, които са платили по 45 евро, са бесни и я освиркват. Изпълнението е обявено за най-лошото в историята на Белград, а самият министър на отбраната на Сърбия го нарича "огромен срам и разочарование". Останалата част от турнето е незабавно отменена. А месец по-късно тя умира.

                                                 "Твоето бебче вече го няма"

В памет на Ейми Уайнхаус, 10 години след смъртта й, предстои да излезе нов документален филм за нея, наречен Reclaiming Amy. Преди пускането му по BBC, майка й разказа за последния път, в който е видяла дъщеря си жива:

"В деня преди смъртта й се срещнах с нея в къщата й. Въпреки че тя пиеше, не беше пияна. Седяхме и разглеждахме стари снимки. През цялото време, когато разглеждахме снимките, се прегръщахме. Ейми не спираше да ме целува по бузата и да казва: "Обичам те!". Всъщност, това е любимият ми и най-ценен спомен с Ейми, защото между нас имаше близост. Не можех да знам, че това ще бъде последния път, в който я виждам жива, но винаги ще съм благодарна, че имахме този ден и че последното нещо, което тя ми каза беше: "Обичам те, мамо!".

На следващия ден Джанис научава ужасяващата вест, че е детето й е мъртво.

"В деня, в който Ейми почина, телефонът иззвъня и съпругът ми Ричард вдигна слушалката. По това време майка му беше тежко болна, така че когато той влезе в стаята и каза: "Тя си отиде", аз си помислих, че говори за майка си. Но след това повтори: "Твоето бебче го няма". Бях вцепенена. Реагирах така, все едно ми казаха "Ейми пресече улицата", спомня си още майката.

"Следващите часове бяха размазващи. Веднага ни изпратиха полицай и след това започна да пристига семейството ни. Бащата на Ейми - Мич, тръгна от Ню Йорк и на следващия ден дойде направо в дома ни от летището. Стояхме в хола и се прегръщахме и плачехме, но тежката, студена реалност наистина ме удари едва, когато отидох при съдебния лекар, за да разпозная тялото. Ейми изглеждаше сякаш е заспала в леглото си. Исках да кажа: "Ейми, стани, трябва да станеш, време е да отидеш на училище". Изглеждаше толкова нормална и спокойна", допълва тя.

И си спомня каква е била дъщеря: "Като малко момиченце сякаш не ме чуваше, защото винаги, когато казвах "не", тя сякаш мислеше, че имам предвид "да". Тя беше разпалена, винаги говореше това, което мисли и винаги правеше това, което искаше. Тя пееше непрекъснато - сутрин, обед и вечер - и аз, и брат й винаги й казвахме да млъкне".

"Ейми винаги е била пристрастяваща се, но успях да видя това сега, когато погледнах назад. Тя изглеждаше като нормален тийнейджър, който прави това, което правят всички. И, разбира се, 99% от това, което правят нормалните тийнейджъри, се прави зад гърба на родителите им. С мен и пред семейството ни тя винаги беше толкова мила и постоянно се извиняваше. Дори когато кариерата й тръгна, тя остана същата Ейми. Винаги, когато се е прибирала вкъщи, е била забавна и любяща. Дори когато личният й живот стана хаотичен - когато се прибираше, тя винаги беше чиста. Тя дори не би пушила пред мен", допълва Джанис.

"Ейми имаше толкова много подкрепа и толкова много хора зад себе си. Но тя избра своя път. Страдахме от обидите на хората и вредните спекулации, че Мич просто е искал да спечели пари от дъщеря си, че сме я убили, че сме могли да направим повече. Това е напълно погрешно", споделя още майката в лентата. 

Пред BBC самият Мичъл казва, че много пъти е водил дъщеря си в клиники, за да се лекува от зависимостта си, но тя е напускала още на следващия ден: "Не знаехме какво да направим. Няма правилни и грешни действия, чрез които да се справим с това. Но единствените хора, които ще ни разберат, са семействата, които като нас, са изправени пред зависимостта."

Джанис е категорична, че наркотиците не определят целия живот на талантливата й дъщеря.

"Едно нещо, което наистина е разочароващо, е, че хората все още мислят за Ейми като за наркоманка поради огромния обем снимки, които са публикувани в интернет от този период в живота й. Но Ейми вероятно е била на наркотици в продължение на година и половина, което е малка част от живота й и не определя коя е била тя като човек. Искам Ейми да бъде запомнена като сладкото и талантливо момиче, което беше. Дори когато се прибраше у дома, приличаща на Ендора от "Омагьосана" с голямата коса и дебелата очна линия, тя все още беше моята Ейми", категорична е майка й.

Освен съпруга си, тя оправдава и голямата любов на дъщеря си - Блейк, който също е обвиняван за състоянието, в което се намира Ейми.

"Знам, че ставаше дума за любов и не мисля, че можете да съдите някой, когато става дума за любов. Любовта стои зад ходенето и говоренето. Вярвам, че връзката между Ейми и Блейк беше интимна и истинска. Бракът им беше импулсивен, но все пак беше чист. Очевидно беше сложна връзка, но любовта беше в основата на това", казва Джанис.

Самият Блейк е съкрушен, когато научава новината за смъртта й. В този момент той излежава 32-месечна присъда за грабеж посред бял ден и притежание на фалшиво оръжие, което е използвал за сплашване на жертвата. Той е толкова шокиран от вестта, че припада и е поставен под денонощен надзор, за да не се самоубие. Часове по-късно той казва пред таблоида The Sun по телефона, че сълзите му "никога няма да пресъхнат". 

Ейми Уайнхаус се сгоди за бившия си - Развлечения | Vesti.bg

Осем години по-късно обаче Блейк вече има по-материален поглед върху нещата - подава съдебен иск за част от наследството на бившата си съпруга в размер на почти 2 милиона. След смъртта й той не получава нищо, защото тя няма завещание. И по закон родителите й Мич и Джанис получават правото над авоарите й, които към онзи момент възлизат на 5.3 милиона долара. Семейството й заявява, че Блейк на заслужава нищо. Остава съдът да реши.

/dir.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай