Правилата на Фейсбук: Под 100 лайка - не важиш!

Правилата на Фейсбук: Под 100 лайка - не важиш! | StandartNews.com

Какви трикове да правим, за да трупаме харесвания и да сме популярни

Без Фейсбук няма живот. Всичко се случва там - започват и приключват любови. Палят се революции и бунтове. Стига се до правителствени кризи. Разменят се пищови за изпити в тайни групи. Социалните мрежи си имат свой етикет, а най-свободни и креативни да шарят по цял ден там естествено са тийнейджърите. "Сутрин първата ни работа е да проверим профилите си във Фейсбук, "Инстаграм", "Снапчат"-а. Имаме си група, в която обсъждаме и домашните", признават хлапетата. А всички тези мрежи и приложения са заключени в телефоните им. Как да не се възползват от тях?!

Феймъсите

Някога ги наричаха просто популярното момиче или момче на класа. Днес са феймъси, според младежкия жаргон. А за да са такива, трябва да имат над 100 лайквания на профилната си снимка. И изобщо публикациите им да трупат тираж. Феймъсите движат на групички и е трудно да станеш част от тях. Като слушаш как говорят тийновете, феймъс обикновено го лепват като фамилия към малкото име. Като в доброто старо време - нищо не се е променило, просто има ново име.
Снимка на профила се слага след 21 часа - това е закон. Защото вечерта хората са по-активни и могат да коментират и харесват. Най-добре е това да се прави в понеделник или петък. Профилната е най-видимата част, някой като те намери, попада на нея и трябва да има най-много лайкове, категорична е тийнейджърката Ирена.

Тя трябва да показва лицето и да няма много ефекти. Защото някои си слагат едни снимки, а на живо изглеждат другояче. Трябва да си себе си.

Ако ти е стара профилната снимка и искаш да я освежиш с малко харесвания, може някой твой приятел нарочно да редува натискането на dislike и like, защото по този начин харесването изпъква на твоята и на неговата стена и това подсеща другите също да оценят кадъра. Всички четат примерно "Теодора Костадинова харесала еди-какво си".
Тези, които имат към 1000 лайка, обаче са супер феймъс. Съществува даже нарочно създадена група, която да се занимава само с това - да лайква нещата на останалите, които са в нея. Лайковете се следят на всеки кръгъл час.
Но стените във Фейсбук имат уши. В коментарите и отговорите на такива, също се внимава, защото там е клюкарник. Тъпо е да ти пуснат само емотикон. Има гаджета, които изрично се разбирали да не лайкват чужди снимки.
Има и страница, във Фейсбук "People of Sofia", която снима хора из улиците на София и понеже има много последователи, те също цъкат и лайкват. Така на някои им се надписва в сметката към 3000 харесвания. Затова тийновете мечтаят да попаднат пред обектива на въпросния сайт.

Третият вариант за актив е да си направиш фалшив профил и от него също да си харесваш нещата.
Но профилната снимка може да бъде заключена така, че да я виждат малка и без опция да я харесват или коментират. Така пък затваряш пътя за всякаква конкуренция - не може никой да си сравнява лайковете с твоите. Което от друга страна звучи доста ненатоварващо психически. Във Фейсбук всеки трябва да изрази себе си, не да копираме чужди постове, смята Изабела.

Корицата на профила не е необходимо да се сменя често. Тя не е толкова видима и важна. Като е само някоя любима, е като запазена марка, а като я мениш постоянно, има вероятност да я видят по-малко хора, разправя Симона.
Момчетата предпочитали да си правят фотоси с професионална техника и най-често гледат към "нищото" в кадъра.
И понеже повечето имат вечерен час, отброяват последните минути от него и чак тогава се "тагват" че са еди-къде си, за да мислят приятелите им, че купонът е във разгара.

ЦИФРИТЕ

900 млн. са регистрираните във Фейсбук, а 500 от тях влизат всеки ден в мрежата. Сменят се дневно 250 млн.снимки и 532 млн поста.

Столкването

Сколкарите са нахални фенове, клюкари и преследвачи. Идва от stalking, което значи "следя" на английски. Харесваш някое момче или момиче и преглеждаш всичко за него, кой го следва, кой му харесва снимките, къде е тагнат и прочее. Ето, ти вече си столкър. Гледай другите да не разберат за това. Внимавай да не лайкнеш снимка, публикувана преди 4 години. Гаджето от съседния клас ще разбере, че си се ровил здраво в профила й.

Фотобомба

Когато някой си прави селфи и ти изскачаш неочаквано зад тях и влизаш в кадъра им. Такива снимки са сред най-харесваните като цяло във мрежи и сайтове, а най-голям "терорист" в това отношение е Бенедикт Къмбербач, и това са му го признали големите световни медии.

Без такива профилни! (тук има изрична снимка)

Всеки кадър във Фейса си има чалъм. Без лиготии, без патешки и рибешки физиономии. бъдете себе си, възможно най-естествени, обнадеждаващо мъдро отчитат тийнейджърите.

Това да, това не

*
Постовете трябва да са кратки. Хората са заети и само малцина биха се застояли на стената ви да ги прочетат. Добре е да са под 100 знака. Затова и Туитър има ограничение за 140.
*
Снимката казва повече от хиляда неща. Така че естествено е те да бъдат харесвани повече, защото по-лесно се възприема информацията, емоцията.
*
Разнообразявайте статусите си. Не зацикляйте на една тема, например видеа на котки. Пишете ваши лични коментари за събития, снимки и въпроси, които биха предизвикали дискусия.
*
Споделяйте лични неща с мярка. Приятелите ви не са само отдушник.
*
Бъдете внимателни с политиката. Противоречия на такава тематика могат да разприятелят хора за няма нищо, а това би било тъжно. Не ползвайте натраплив тон също.
*
Не бъдете гадни. Не прави добро впечатление да казвате неприветливи думи за други хора.
*
Не прекалявайте със споделянето по една и съща тема. Ако наистина сте пристрастен към нещо, просто си направете отделна страничка и шервайте там.

Снапчат!

Това е приложение, любимо на хлапетата, при която пращаш своя снимка, на която предварително си отбелязъл колко секунди живот фотосът може да има. Пращаш я на приятел и той я вижда съответно за 10,20,50 секунди, след което изчезва завинаги. А в историята на цялото това общуване, снимката се вижда за 24 часа. За разлика от Фейсбук, в Снапчат-а никой не си качва хубави снимки, а по-скоро забавни и идиотски. Да споделиш момент с приятел, ефимерен, да му довериш личната си простотия. Снапчат е за по-близки приятели. И никой не може после да ти се смее с някоя неглиже снимка, защото тя изчезва. Освен ако не е бърз и не натисне screenshot и не успее да я улови, разказва Боряна.
Можеш и да шпионираш хора, които не познаваш, като ги следваш и да следиш историята им - къде ходят по купони, с кого. Известните хора ги ползват при събития. Примерно при "Оскари"-и.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай