Пожарите в страната - повечето от немарливост

Пожарите в страната - повечето от немарливост | StandartNews.com

От близо 220 регистрирани пожари в горски територии едва 4% са предизвикани от мълнии, всички останали са предизвикани от човешка небрежност и немарливост. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ. И уточни, че пожароопасният период у нас ще продължи поне още два месеца и половина.

Повечето от пожарите възникват от почистването на храсти, подчерта Танева. И добави, че ще бъде въведено задължение каквото е имало и преди – когато земеделски производител решава да прави почистване задължително да предупреждава противопожарната служба. Между 80 и 200 горски служители всеки ден са ангажирани в потушаването на пожарите, уточни министърът.

До момента няма пожар, който да е предизвикан от техника на фирми, които работят в гората, каза земеделският министър. Загубите за горите в цифри са – 11 600 дка горски територии са засегнати от пожарите. Реална е сумата от 600 хиляди лева разходи на държавата от пожарите, потвърди Танева. Загубите са за сметка на държавата и данъкоплатеца, заяви тя.

26-ма вече са болните от бруцелоза, каза Танева по повод заразите по животните през последните месеци. "Бруцелозата, която възникна след антракса, - всичко тръгва от нерегламентирана дейност на фермер, който пренася животно от друга страна. Това не е доказано в момента се разследва. Всеки, който се занимава със животновъдство, следва да има частен ветеринарен лекар. Всичко тръгва от едно животно, което се внася нерегламентирано", обясни министърът. И допълни, че в бъдеще, ако фермер наруши изискванията, той да бъде лишен от субсидии.

На дневен ред не стои възможността за поголовна ваксинация на животните. "Това означава ограничение на търговията с българското производство. Освен това е скъпа. Ваксинира се само в регистрираните огнища. В последните години е имало регистрирани случаи, но не е имало смъртен случай. Тази година това е факт и той е точно човекът, от който се разпространи заразата", обясни Танева.

Догодина ще се въведе многогодишна профилактична програма от три години, а не както досега – да е едногодишна. На всяко животно ще се направи имунопрофилактичен календар, заключи Десислава Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай