Пожари в цялата страна, сух режим край София

Втори ден гори край Змейово

Пожари в цялата страна, сух режим край София | StandartNews.com

София/Стара Загора. Голям пожар обхвана боровата гора в подножието на Стара планина над софийското село Локорско. Близо 500 декара изгоряха, след като огнената стихия плъзна в района на селото от 11 часа. Пламъците се виждаха дори от по-високите сгради в центъра на София.

Местните жители бяха подложени на същинско мъчение заради сухия режим, тъй като в Локорско тече планов ремонт на водопроводната мрежа и през целия ден в селото нямаше вода. Хората бяха още повече притеснени, защото огнените езици достигаха първите къщи, а заради вятъра на отделни места се образуваха локални огнища, които местните потушаваха с подръчни средства.

Около 16 часа общо 220 пожарникари, военни и служители на горското се включиха, за да потушат огъня. Към тях се присъединиха и много доброволци от селата Локорско, Челопечене и Войняговци. Те предупреждаваха хората да приберат от дворовете си сено и туби с нафта. Причината - над къщите вятърът донасяше горящи парчета клони от гората.

Пред "Стандарт" огнеборци обясниха, че пожарът е тръгнал около обяд от местността Поляните и се е разгърнал бързо във фронт около 2 км. Първите 10 екипа на пожарната са успели да прокарат просеки в гората, за да спрат разрастването на пожара към селото. По-късно бяха изпратени и два военни хеликоптера, които се включиха активно в гасенето, заливайки с вода. Те са от състава на военните формирования от Горна Баня и Мусачево. Към мястото се отправи и екипажът на вертолет Ми-17 от летище Крумово за извършване на полети за разузнаване и гасене на горския пожар. В Локорско пристигна и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че е поискала мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството, за да направи измерване на състоянието на въздуха. От Столична община осигуриха и 7-8 водоноски за населението, а където бе възможно, от ВиК пуснаха водата.

Втори ден гори край Змейово

Огнената стихия при местността Зайчева поляна край Стара Загора, която тръгна от вторник, продължи да се разраства и в сряда. Жители на големия старозагорски квартал "Трите чучура" започнаха сами да се евакуират при роднини и приятели. Пожарникари, багери и жива сила се включиха в ограничаването на пламъците, които едва в следобедните часове бяха локализирани.

С нова сила обаче лумна огънят над село Змейово. Високият склон пречи на огнеборците да локализират огнището, както и да се прецени реалната засегната площ, обясниха от пожарната. Това дава основание да се очаква пожарът да се разрасне през нощта, тъй като местността е с иглолистна и широколистна гора.

Най-вероятната причина за огъня е скъсан далекопровод, съобщиха от община Стара Загора. Пожарът е избухнал в близост до жп моста, който минава над пътя Стара Загора - Казанлък. Засегнатият участък е преди отбивката за село Змейово. На място пристигнаха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заместникът му Йордан Николов и кметският наместник Никола Пеев. Пътят Стара Загора - Казанлък не е затворен, но движението е ограничено, като е организиран пропускателен режим за автомобилите. Нормално се движи и жп транспортът.

Ловци помагат срещу огнените езици край Своге

В следобедните часове огън обхвана 50 декара гора над село Искрец, община Своге. В гасенето му се включи дори местната ловна дружинка заедно с 12 пожарникари и 4 противопожарни автомобила.

Спасиха човек от пламъците

Жител на село Локорско бе спасен на метри от огнената стихия, която се вихри непосредствено до първите къщи. Възрастният мъж се задушил от дима край двора си и припаднал. Пожарникарите, които правят просека в района, го забелязали и му оказали първа помощ. На място е извикан един от медицинските екипи, които оказват съдействие на местното население. "Ситуацията остава тежка. Усилията ни са насочени особено към това - да пазим къщите и дворовете на хората. Обстановката ще е сложна поне през следващите два-три дни", коментира шефът на пожарната комисар Николай Николов.

Версия:Дървената мафия запалила гората

Жителите на Локорско са категорични, че пожарът в боровата гора над селото е причинен умишлено от хора, които искат да съберат дървесина. "Всяка година става това. Досега толкова голям пожар не е имало, но винаги го палят нарочно заради дървения материал", коментираха местните. От МВР все още не могат с категоричност да кажат дали има умишлен палеж, или огънят е тръгнал заради жегата. Проверява се и версията, че група младежи са предизвикали пожара. Те се били събрали на купон предната вечер на поляната над селото. Именно там са подозренията, че незагасен огън или забравена цигара са прехвърлили пламъците в близката борова горичка, а появилият се сутринта вятър разширил обсега на пожара.

Огън гони туристи от Хисаря

Няколко групи туристи са напуснали преждевременно почивката си в курорта Хисаря, след като сутринта в гората над града лумна огромен пожар. Гасенето на огъня продължи през целия ден, като по данни на горското стопанство напълно изгорели са близо 60 декара смесена гора, предимно борове. От управата са категорични, че няма опасност за хората в града и най-вече жителите на квартал "Миромир", където са достигнали пламъците. Ситуацията се овладява и след намесата на допълнителен екип огнеборци от Карлово.

Търсят пироман в Кюстендилско

Полицията в Кюстендил издирва пироман, който от няколко дни се опитва да унищожи лесопарк Хисарлъка. Това съобщи кметът на града Петър Паунов. За последните 20 дни са гасени 7 пожара. След снощното огнище в района на параклиса днес лесопаркът е подпалван на нови 2 места, в района на бившето Оздравително училище и Орлово гнездо. Преди дни е горял районът от чешмите с катеричките до поляната "Доктор Джанкин".
Съвместни патрули на полиция и общинска охрана със следови кучета ще патрулират в Хисарлъка от четвъртък вечер, за да заловят пиромана. "Моля за по-сериозно внимание от страна на нашите съграждани и сигнали, за да го открием този човек и той да лежи в затвора", призова Паунов.

Червен код за пожари

Червен и оранжев код е обявен в страната за опасност от пожари. Огнеборците уточняват, че през последните денонощия обстановка се е усложнила, възникнали са няколко огнища по горите. За погасяването има се използва огромен ресурс от екипи пожарникари, спасители, горски служители и доброволци. За повишен риск от огнени стихии алармират и от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай