Повдигнаха обвинение на хулигана, отговорен за розовия паметник

Повдигнаха обвинение на хулигана, отговорен за розовия паметник | StandartNews.com

София. Обвинение е повдигнато срещу един човек с инициали Н.К. за хулиганство във връзка с боядисания розов Паметник на съветската армия. Обвиняемият е с мярка "подписка", съобщиха от районната прокуратура.

На 21-ви август част от Паметника на съветската армия посрещна утрото боядисан в розово и с надпис на чешки и на български - Bulharsko se omlouva и "България се извинява". По другите страни на паметника има призив "Извинете се бе" и "Прага "68". Акцията съвпадна с годишнината от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет.

Паметникът беше почистен още същата нощ, а от прокуратурата много бързо реагираха и образуваха досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Сигнал до държавното обвинение тогава подаде и областният управител на София-град Росен Миланов (БСП) заради по думите му "вандалски действия".

От районната прокуратура решиха, че ако лицето не е осъждано, ще се подходи по процедурата по чл. 78 а, който позволява освобождаване от наказателна отговорност по предложение на прокурор и налагане на глоба. След тази замяна съответното лице се счита за неосъждано и неговото свидетелство за съдимост остава чисто. Ако е осъждано - ще се подходи по общия ред, обявиха от обвинението.

Малко след акцията с розовия паметник стана достояние, че прокуратата не е образувала досъдебно производство във връзка с обрисувания като клоун лъв пред сградата на Съдебната палата, което предизвика бурни дискусии. Причината се оказа, че се извършва проверка, която още тече. От районната прокуратура тогава съобщиха, че няма досъдебно производство, защото не са извършени неотложни процесуални действия като оглед.

Прокуратурата не е успяла да стигне до извършител за акцията от лятото на 2011 г., когато паметникът на съветската армия също осъмна преобразен. Тогава също беше образувано досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител. Но за момента то е спряно.

Чешкият художник Давид Черни неколкократно е боядисвал в розово паметника на съветската армия в Прага, който изобразява танк. След няколко пребоядисвания монументът беше демонтиран на 13 юни 1991 г. и преместен - както си е розов - във военния музей в Лешани на около 20 км от столицата.

Точно 20 години след отпътуването на съветските войски от бивша Чехословакия - през лятото на 2011 г. на понтон в река Вълтава в центъра на Прага отново беше инсталиран прочутият боядисаният в розово съветски танк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай