Потоп в Бяла Слатина (ОБЗОР)

Потоп в Бяла Слатина (ОБЗОР) | StandartNews.com

Потоп в Бяла Слатина. Приливна вълна от река Скът заля североизточната част на града късно в петък. На места водата достигна 1,60 метра и хората се придвижваха само с лодки и джетове.

Тъй като вълната бе очаквана, от заливния район на Бяла Слатина спешно бяха евакуирани 250 души. След потопа обаче се наложи спасяване на на бедстващи хора с лодки и багери. Една паянтова къща падна, а в много други бе унищожено имуществото. Под вода останаха автогарата, базата на "Автобусни превози", няколко фирмени бази, гробищният парк, стара къща. На мястото на бедствието вчера бе и областният управител Венцислав Василев. Той обяви, че няма пострадали и бедстващи хора. Приливната вълна достигна и до съседната община Мизия, където е наводнено село Крушовица. Водата е тръгнала по главната му улица и е разделила селото на две части. Заради наводненията от придошлите реки села останаха без водоснабдяване. Стихията е помела помпените станции на Паволче, Тишевица, Горно Пещене, Вировско, Върбица, Чирен, Баница, Оходен. На хората се доставя минерална вода. Вода няма и в село Нивянин, община Борован. Отводнени са 83 жилищни сгради в село Баница. И вчера затворени за движение останаха пътищата Войводово - Мизия, Бяла Слатина - Кнежа заради наводнени участъци. От Враца към Оряхово бе въведен обиколен маршрут - през Липница - Софрониево - Бутан - Гложене - Мизия - Оряхово. Под вода вчера до обяд се оказа и пещерата Леденика. Туристи от Варна не са могли да я видят заради нахлулата вода от входа й. Към 14 часа тя е била отводнена и достъпът е станал свободен. Междувременно в събота продължи издирването на 26-годишния младеж, който изчезна в река Вит край ловешкото село Ъглен в четвъртък вечер.

Водата заля пътя до АЕЦ

Водната стихия, която връхлетя Западна България, заля пътя до АЕЦ "Козлодуй" в петък вечерта. Резервният маршрут за централата остана през Лом. Работниците, които е трябвало да застъпят сутрешна смяна от 6 ч в събота, са стигнали до централата. Въпреки пороя и блокирания достъп обаче опасност за самата централа няма, увериха експерти. В област Враца вследствие повишеното ниво на река Огоста се очакваше повишаване на водните количества в района на селата Търнава, Алтимир, Галиче, Липница, Хърлец и град Мизия.

Гина иска пясък от 112, карат й се

"В нощта срещу събота започна да идва водата. Обадих се на Гражданска защита. Исках торби с пясък за укрепление на вратите. Казваха ми спокойно, госпожо, утре ще ви намерим". Това разказа Гина Христова от врачанското село Горно Пещене пред "Конкурент". Тя е подала 15 сигнала на спешния телефон 112, а накрая от централата й се скарали. Христова си спомни как толкова се изплашила, че се качила на втория етаж и започнала да вика за помощ. "Мислех, че ще бутне и къщата. Няма помощ. Казват ми: "Утре ще ви намерим", а ако се бях удавила, как ще ме намерят?", спомня си за ужаса жената, която живее в къщата заедно с двамата си синове.

Следят под лупа язовирите

Обстановката в страната се нормализира, успокои МВР в събота. Постоянно се наблюдава нивото на реките и язовирите в областта. Временно затворен за движение е второкласният път II-15. Отменено бе бедственото положение в община Етрополе. Възстановено бе движението по пътищата до етрополските села Рибарица и Ямна. Работата на екипите по разчистване на платната продължава и през почивните дни. Остава затворен за движение пътят до село Батулия, община Своге, съобщи още МВР.

Гергов праща одеяла във Врачанско

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов и председател на левицата в Пловдив и областта направи благороден жест към хората от родното си село Нивянин. След като разбрал, че преди три дни селото е било залято от порой, а местните там бедстват, Гергов веднага изпратил родопски одеяла, храна, консерви, сладкиши, минерална вода и всичко от първа необходимост на наводнените хора.

"Снабдени сме, не стоим гладни и жадни, хората на г-н Гергов обиколиха всички къщи и много ни помогнаха", обясни пред Блиц Стоянка от Нивянин.

Укротяват река срещу наводнения

За първи път от 60 години насам в Благоевград започва мащабен ремонт и цялостно укрепване на река Бистрица срещу наводнения. Идеята е да се гарантира сигурността на жителите на 80-хилядния областен център и особено на онези, които живеят в крайречните райони. Проектът предвижда да бъдат изградени нови прагове по поречието на реката, които да укротяват пролетното пълноводие и да намаляват силата на прииждащите след поройни дъждове води. Стените на речното корито също ще бъдат укрепени, а проектантите са заложили и изграждането на рибни проходи, през които рибата да може да преминава безпрепятствено по време на миграция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай