Пореден шок: Екологична бомба цъка в „Химко”

110 тона серовъглерод и 20 тона натриева основа щели да предизвикат масов мор

Пореден шок: Екологична бомба цъка в „Химко” | StandartNews.com

Враца. След като гробари измислиха тежка авария в АЕЦ „Козлодуй", която препълнила моргата с трупове, Враца е в шок от предупреждение на еколози за химически апокалипсис. На територията на „Химко" се съхраняват в корозирали цистерни 110 тона сероводород и 20 тона натриева основа, сиреч соде, което е истинска екологична бомба. Силно отровните вещества ще предизвикат масов мор, гласи сигнала. С него бе запознат депутатът Янаки Стоилов на пресконференция във Враца. Той обеща да сезира екоминистерството.

Проверката обаче показа, че истината е като във вица за компютрите и компотите. 110-те тона не са сероводород, а серовъглерод, който носи официалното название въглероден бисулфит. Това е продукт от бивш цех на „Химко", който действително е много опасен, ако не се съхранява по правилата. Правени са опити да се продаде и дори да се подари, но съдържа много масло, което го прави неизползваем. Унищожаването му пък може да бъде извършено само в чужбина, но е много скъпо – по 4 лева на килограм, коментира експертът от РИОСВ Ивайло Маринов, който е работил в завода. Това наложило въглеродният бисулфид да се съхранява в цистерни, в които има и вода и които са потопени в три циментови басейни. Изградена е инсталация, която непрекъснато вкарва вода в тях. От 2005 година междуведомствена комисия с представители на Гражданска защита, пожарната, Инспекцията по труда, РЗИ и РИОСВ прави проверки, които не са установили отклонения от предписанията за съхранение. Последната е от май тази година. Вчера областният управител Венцислав Василев също изпрати комисия, която да извърши разследване.

Допълнителна подробност е, че цистерните всъщност са собственост на Христо Ковачки, който с фирмите си „Камибо" и „Хименерго" купи местната „Топлофикация", ТЕЦ-ът, серовъглеродното производство и химочистката на комбината.

Зад сигнала на еколозите, който хвърли в потрес врачани, вероятно стоят бивши собственици на завода. Той гръмна тъкмо в момента, когато усилено се заговори за рестарт на неработещото от 10 години предприятие. Янаки Стоилов още веднъж категорично потвърди, че има чуждестранен интерес към бившия торов завод. Според него най-важното е как ще се развие процедурата по несъстоятелността, за да няма злополучната съдба на други предприятия, които се разпродават на парче.

„Има потенциални инвеститори, с които се преговаря, те са от различни страни и са заявили готовност. Разчитат или на изгодните условия, при които могат да използват суровината, или на това, че разполагат с пазари. Сега предложенията трябва да се сравнят, за да се избере това, което дава най-големи шансове за възстановяване на производството. Ние сме в периода, когато това е последната възможност и все още нищо не е напълно загубено", подчерта Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай