Попова: Да живее българският народ

Отбелязваме тържествено годишнина от обявяване на независимостта на България

Попова: Да живее българският народ | StandartNews.com

Велико Търново. Вицепрезидентът Маргарита Попова използва възванието: "Да живее българският народ" на тържествената церемония в чест на 105-ата годишнина от провъзгласяването на независимостта на България.

Със "въртяно" кафе и люта прясна ракия посрещнаха Попова пред паметника "Майка България" от клуб Традиция.

След като поднесе цветя заедно с кмета Даниел Панов, Попова разгледа експозицията на открито "Пътя на хляба". В дена на Независимостта всеки можеше да види как се е правил хлябът през средновековието, но освен това можеше да пробва и по глътка току що сварена ракия и да пие "въртяно" кафе приготвено на пясък. Кафеджията върти на 360 градуса подноса с пълните чашки без да ги разлее.

"Политиците и държавниците не трябва да искат хората да ги обичат на всяка цена, а всеки ден да се борят за тяхното уважение", заяви Попова. „Днес казваме: имаме независимост, имаме достолепен и винаги миролюбив народ, народ, който копнее за политически, икономически и културен напредък. Народ, който неотменно търси правдата. Затова нищо не бива да спъва България. Затова не бива да допуснем нищо да ни попречи по пътя към нашето национално преуспяване. Само трябва здраво да държим посоката, избрана преди почти седем години", заяви Маргарита Попова в приветствието си.

„Да се вслушваме в исканото и в понякога бурно отхвърляното от нашия народ, за да могат хората да ни чуват и да ни вярват", призова още вицепрезидентът в словото си по случай Независимостта.

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до Независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

С празнична Света литургия, отслужена от свещеноиконом Славчо Иванов, започнаха тази сутрин честванията на 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта във Велико Търново. На историческото място – църквата „Свети 40 мъченици", честването уважиха депутатите от „Коалиция за България" Марияна Бояджиева и Милка Христова, от ГЕРБ – Цветан Цветанов, Евгени Стоев, Мирослав Петков и Георги Марков, областният управител на Велико Търново Георги Рачев, кметът инж. Даниел Панов, общественици и граждани. Присъстващите положиха цветя на гроба на цар Калоян в историческата църква, след което в двора на храма се състоя водосвет и бяха поръсени бойното знаме на НВУ „Васил Левски" и знамената на държавни и общински институции.

За националното честване тази година във Велико Търново присъстват още посланиците на Беларус, Корея, Мароко, Южна Африка, Руската федерация. Сред официалните лица в старопрестолния град са още и представители на Консулствата на Руската федерация в Русе и на Република Турция в Пловдив. От руския град Твер пристигна и делегация, водена от кмета на града Александър Корзин. Във Велико Търново днес са и двама заместник-министри – на културата и на вътрешните работи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай