Попът чудотворец служи нелегално

Изцелената Ваня изчезна, проверката на дядо Николай започна с цирк

Попът чудотворец служи нелегално | StandartNews.com

Стамболийски. Отец Стоян Божурин, който преди седмица се прочу като лечител на сакати хора, работи в храм "Св. Троица" в Стамболийски нелегално. Това оповестиха свещеници от Пловдивската епархия, които помнят скандалната история на отчето. Преди 12 г. той бил отписан от щата на Митрополията под тепетата от предшественика на Николай Пловдивски - покойния Арсений. Причината била, че отец Стоян се явил при владиката да иска благословия, за да мине под венчило за трети път. Дядо Арсений обаче категорично отказал, тъй като според църковните норми поповете не могат да се венчаят втори път, а още по-малко да си вземат трета жена. Избраницата на отец Стоян била Милка Кирилова, която понастоящем е Божурина, тъй като отчето не се съобразило с църковните норми и сключило брак за трети път. Митрополитът пък го отписал от щатните свещеници.

Тъй като в Стамболийски нямало обаче друг поп, Стоян Божурин продължил да си служи. След дядо Арсений митрополит Николай също го оставил да служи спокойно.

След като в три поредни дни от храм "Света Троица" обаче бяха обявени 3 новини за чудеса, владиката не можеше да остане безучастен и назначи комисия, която да провери какво се случва в църквата в Стамболийски. Миналата неделя с молитва отец Стоян вдигнал на крака саката жена. Ден след това свещеникът и попадията обявиха, че с молитва излекували мъж от Септември. Още след първото чудо градът се раздели на две - вярващи и невярващи в лечебните сили на отчето. Стигна се дори до скандал между комшиите в малката пловдивска община. В разгара му от църквата "Св. Троица" обявиха, че в олтара се появила като видение синьо-бяла светлина. Вчера комисията от Пловдивска митрополия, в състав 10 свещеници и трима лекари, дойде на място в църквата, за да се увери, че наистина тук се случват чудеса. Посещението започна с цирк, предизвикан от попадията Милка. След като бе помолена да излезе от храма, за да може комисията да си свърши работата, тя с пълна сила се развика, че я гонят от църквата.

Виковете й сякаш бяха знак за жените, които в този момент палеха свещи в храма, също да се развикат и да създадат невъобразима суматоха. От другата страна на улицата пък веднага се събраха опонентите на чудесата и също се разкрещяха. Ефектът бе ужасна махленска препирня.

В крайна сметка първият ден от работата на комисията по установяване на чудесата в Стамболийски приключи без особен резултат. Доц. д-р Георги Паскалев, който бе в състава й, съобщи, че тримата лекари са искали да се видят с Ваня Великова, която миналата неделя проходила в "Св. Троица". "Оказа се обаче, че тя внезапно е заминала някъде

Не мога да кажа дали е умишлено или не", обясни д-р Паскалев. Джипито на Ваня също не била този ден в града. "Не можем да кажем какво е състоянието на жената, преди да се срещнем с нея и преди да видим медицинските документи", обясни лекарят. По думите му, от комисията ще продължат да търсят Ваня, защото без нея не могат да си свършат работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай