Полицаи пълнят молове и кръчми

Над 6700 униформени ще ни пазят по празниците

Полицаи пълнят молове и кръчми  | StandartNews.com

София. Полицаи ще дебнат в молове и кръчми по Коледа и Нова година. Засилено  присъствие на униформани, грижещи се  за сигурността и спокойствието на хората в празничните дни подготвя МВР. За тази цел от 21 декември до 3 януари ще бъдат ангажирани общо 6704 служители.

Куца охраната в магазини и ресторанти

При извършените до този момент проверки на хотели и питейни заведения са установени редица нарушения, за които на собственици и управители са съставени протоколи, актове и са им дадени указания, свързани с подобряване на охранителната дейност и пожарната безопасност, съобщиха от МВР.

"Сериозен пропуск в дейността на охраната е констатирана и в моловете. Там фирмите, които пазят сградата и общата част, не знаят за колегите си, които извършват охрана вътре", съобщи комисар Николай Григоров, началник отдел "Охранителна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". Той посочи, че няма стиковка между тях, няма и планове за взаимодействие и при евентуална ситуация. "Не се знае коя фирма как ще действа. Не са изготвени необходимите правила, няма планове и указания за действие, част от фирмите не разполагат с помощни средства", допълни Григоров. За констатираните пропуски е дадено предписание. 

Катаджии дебнат за алкохол и висока скорост

Засилено полицейско присъствие ще има и по основните пътни артерии, посочи началникът на сектор "Моторни превозни средства и водачи", главен инспектор Бойко Рановски. Целта е, от една страна, униформените да подпомагат движението, особено при динамичната промяна на пътната картина в зимни условия. От друга, да осъществяват контрол, насочен към шофиране с превишена скорост или след употреба на алкохол. Той припомни основните правила за водачите – преди тръгване отново да проверят състоянието на гумите на колите, на светлините, да си осигурят резерв от бензин и да шофират със съобразена със зимните условия скорост. Очаква се от 21 декември следобед 300 000 автомобила да напускат София.

Пожарникари бдят край храмовете

В готовност са приведени и структурите на противопожарните служби в страната. По време на празниците ще бъдат увеличени дежурните екипи, осигурено е и присъствие на огнеборци в районите на храмовете, техника, която да бъде в помощ при евентуални усложнения на пътната обстановка. Старши комисар Асен Игнатов, зам.-директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението, още веднъж напомни и за разумното поведение при ползването на свещи, различни светещи украси и отоплителни уреди по време на предстоящите празници.

Без тапи на границата

Всички гранични пунктове ще работят на пълен капацитет, увери заместник-директорът на Главна дирекция "Гранична полиция". Милен Пенев. Проведени са срещи и са уточнени допълнителни съвместни действия със съпределните гранични пунктове с цел осигуряване на бързото и безпрепятствено преминаване на гражданите през граничните пунктове. Съвместни гранични патрули ще работят на гръцката, румънската и сръбската ни граница. Своевременна информация при затруднения на някой от пунктовете ще се събира в Националния координационен център.

Вземат на мушка пиратките

Полицейски служители са влезли в много училища, за да дадат на учениците  практически познания за безопасност при ползването на бомбички и пиратки. На рисковете от употребата на пиротехнически средства се спря комисар Божидар Василев, началник сектор "Контрол върху общоопасните средства". Той оповести приложените допълнителни мерки за проверка на търговските обекти – при проверките са включени и екипи от местни структури. Наред с проведените до този момент 171 специализирани полицейски операции, е извършено много и по направление превенцията.

Пазят "Батемберг" в новогодишната нощ

Вниманието на столичната полиция е съсредоточено основно към обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на Коледния концерт на 26 декември и Новогодишния хепънинг – на площад "Батенберг", подчерта Христо Терзийски, зам.-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Ще дежурят полицейски и оперативни работници, както и автопатрули.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай