Политиците бият по корупция лекари и митничари

Политиците бият по корупция лекари и митничари | StandartNews.com

Българите са убедени, че родните политици са шампиони по корупция. Тяхното влияние върху работата на съда е и най-големият проблем на Темида. Това сочат данните от експресно проучване на „Галъп интернешънъл болкан", проведено сред 1605 души в цялата страна, чрез пряко телефонно интервю между 14 и 19 юли.

Помолени да степенуват корумпираните, на първо място с 23% хората споменават политиците, следват болниците и митниците. На въпрос дали някога им е искан подкуп от политик, обаче само 2% свидетелстват за нещо подобно. Оказва се, че българите намират най-високи нива на корупция сред политиците, но без пряко да са били потърпевши, отбелязват социолозите.
Българите се отнасят с по-високо одобрение към институциите, които изглеждат деполитизирани, инструментални и дори репресивни. Обратно, институциите, които по-скоро се свързват с политическата власт или със съдебната система, са почти автоматично критикувани, сочи още проучването.

Например одобрението към Националната агенция за приходите (одобрение 60% и неодобрение 32%), ДАНС (51% срещу 35%), МВР (54% на 42%) е чувствително в сравнение с това към съдебната власт, министерството на правосъдието или пък парламента. Някъде в средата в „подреждането" на институциите остава правителството (одобрение 42% и неодобрение 54%). Над една четвърт от запитаните твърдят, че в последните две години им се е налагало да се обръщат към полицията. На този фон – към прокуратурата например твърдят, че са се обърнали 7%. Към съда са се обръщали или са участвали в съдебно дело, споделят по 10 – 15% от запитаните.

Българите не са наясно как точно функционира съдебната система, рядко имат досег с нея, не знаят какви реформи се правят там, но я смятат за корумпирана.

Корупцията и политическото влияние в съда автоматично са възприемани като първопричина и за липсата на осъдителни присъди. С 55% споменавания този проблем се споменава като главен. С пъти по-малко са споменаванията на остаряло законодателство, некачествена работа на прокуратурата или МВР.

Корупцията се сочи като най-сериозен проблем на съдебната система – с 33% споменавания. За 29% пък решаващи са квалификацията и морала на съдии и прокурори. 16% намират за най-сериозен проблем политическата намеса в съдебната система, бързината на делата е споменавана в 10% от случаите, а реформата в прокуратурата и самоуправлението в съда остават с доста по-ниски дялове.

Повече от една пета от българите свидетелстват, че в последните две години срещу тях е било извършвано действие, което смятат за престъпно.
Най-високи са дяловете на тези декларации в София. Попитани провокативно кой се справя най-зле измежду обичайните страни: прокуратура, съд, МВР, хората се затрудняват да отговорят с ясен „фаворит", но по естествен начин изпъкват съд и МВР.

Като възможни причини за битова престъпност, анкетираните поставят на първо място леките наказания от съда /28%/. Следват проблеми на МВР и полицията, както и бавното правосъдие. На последно място се поставя неефективната работа на прокуратурата със 7%.
80% смятат, че проблемите на прокуратурата могат да бъдат решени с повече контрол, а 16% - с повече самостоятелност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай