Полетът на бръмбара за Кокинов

Вместо голяма кариера бившият градски прокурор може да получи обвинение

Полетът на бръмбара за Кокинов | StandartNews.com

Н.К. Нещо, репресират ме... Червените ме репресират.
Б.Б.: Кои са червените?
Н.К.: Хи-хи-хи. По принцип. Всички ме репресират. Янето ми скача.
Б.Б. За кое?
Н.К.: За енергийните дела. Гриза дървото. Ще кандидатствам за апелативен прокурор. Искам там вече да ходя.

---------------------------
М.Н.: Теб като прокурор те питам - при условие, че този си е променил показанията, те не могат ли да го прекратят.
Н.К.: Могат.
М.Н.: Е що не го прекратяват. Нали такава беше уговорката? Отиваш, разпитват те и край.
Н.К.: Аз съм репресиран в момента с тази дисциплинарка. Нямам поле за изява.
М.Н.: А те не само че не го прекратяват, ама почват да ровят и други неща.
Н.К.: Материалите по това дело бяха възложени на Джамбазов и лично се докладва на Цацаров. Аз го питам Джамбазов, той не ми казва нищо. Лъже ме. Знам. Според мене, с ръка на сърцето, няма да издържи делото.

Тези разговори на Николай Кокинов, Бойко Борисов и Мирослав Найденов изядоха главата на градския прокурор. Записите, изпаднали от електронните пощи на медиите през седмицата, предизвикаха огромен скандал. От тях стана ясно, че Кокинов дава на Бойко предварително резултатите от проверката на държавното обвинение в МВР и участва в обсъждане може ли да бъде измъкнат Найденов от наказателна отговорност за корупция и злоупотреба с власт.

Заради СРС Николай Кокинов не само бе принуден да хвърли оставка. Заговори се, че срещу него може да бъде повдигнато обвинение за злоупотреба със служебно положение.

За един ден човекът, на когото всички негови колеги предричаха голяма кариера в Темида, стана нейн кандидат-клиент.

Иначе за Кокинов казват, че е добър прокурор. Такава оценка дават дори враговете му. Известен е както със стабилната си професионална подготовка, така и с богатата си обща култура. Пред очите му са минали хиляди книги.

Ако не беше станал юрист, Кокинов със сигурност щеше да е професионален музикант. И нямаше да съжалява, защото на сцената импровизациите не се наказват. Музиката е в кръвта му. Жените от неговото семейство са учителки по музика. Баба му е известната ямболската пианистка Лили Митева, която е преподавала уроци на почти всички големи музиканти от града. В дома на Кокинов е имало роял, който навремето бил единственият в града. Юристът е споделял, че за съжаление в годините на прехода близките му трябвало да се разделят с уникалния инструмент, за да го издържат, докато учи в Юридическия факултет на Софийския университет. Кокинов е израснал на сцената - в театъра и читалището. Майка му Маня Митева е била корепетитор на градския хор и на различни музикални състави.

Прокурорът свири перфектно на пиано, китара, барабани и ксилофон. Толкова обичал музиката, че като студент бил ненадминат диджей по купоните. Все още слуша в колата си AC/DC. Тръпката към музиката го е срещнала и с любовта на живота му. Навремето студентът по право записвал касетки с диско парчета за група по танци. Когато отишъл в салона да занесе музиката, се запознал с красивата инструкторка по аеробика, която по-късно е станала негова съпруга. Не могъл да устои на чара й и я поканил на рождения си ден. Заради срещите си с нея обаче като студент градският прокурор понякога е пропускал лекциите по гражданско право само и само да пият кафе в обедната й почивка. Обича да се шегува, че може би това е причината да се захване с наказателно право, където познанията му били значително по-сериозни. Оттогава вече 20 години са заедно с жена си. Тя обаче е постъпила преди него на работа в Съдебната палата. В разговор той държи това да се каже, за да не излезе, че тя е негово протеже. Съпругата на Кокинов е завършила икономика и работи като експерт във Върховната касационна прокуратура. Двамата живеят в панелка в столичната "спалня" жк "Люлин".

Въпреки че е расъл в музикантска среда, Кокинов се е пристрастил към правото още от ученик. Като дете си купил от един антикварен магазин книга с избрани пледоарии на руския прокурор Анатолий Кони и бил силно впечатлен. Удържал на напъните на роднините да учи медицина, защото не се чувствал в свои води. И там Кокинов е фамилно "обременен". Единият му прадядо е учил хирургия в Берлин, а другият - в Лион. Кокинов е споделял, че общото между професиите на лекаря и прокурора е, че и двете лекуват - едните хората, другите обществото. Точно той обаче се оказа заразен от болестите в системата.

"Ако сгрешиш в избора си на професия, грешката е за цял живот", споделя обвинителят. Възможно е днес, след скандала със СРС, да съжалява, че се е отдал на правото.

В момента бившият градски прокурор на София е в едномесечен отпуск. И има много свободно време - не само за книги и любимите си предавания по "Тревъл Чанъл". Но и за размисъл. Дали Кокинов ще смени червената прокурорска тога с адвокатска - развръзката предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай