По-изгодни кредити за висше в Холандия

По-изгодни кредити за висше в Холандия | StandartNews.com

Отпускат безвъзмездно 378 евро на студенти от бедни семейства

Дават пари за издръжка, ако ти или партньорът работите в страната на лалетата

Следването в Холандия може да поевтинее за младежите от семейства с ниски доходи. От 1 септември тази година страната ще увеличи размера на заемите, които отпуска за студенти от Европейския съюз. Те ще могат да получават 1016 евро месечно под формата на кредит, с който да платят не само таксата си за обучение, както бе досега, но и издръжката си. Предвидени са обаче някои допълнителни условия, на които младежите трябва да отговарят, разказва Емил Петков, консултант от "Едланта".
Кандидатите

трябва да бъдат между 18 и 30 г.

и да работят поне 56 часа седмично в страната. Сумата обаче може да бъде отпусната, ако толкова време работят не те, а техният партньор, с когото живеят, или някой от родителите им.
Парите се отпускат месец за месец, а кандидатстването за тях става едва след като студентът е отишъл в страната и се е регистрирал в местната община. Там той получава номер, подобен на ЕГН, с който вече има правото да кандидатства за заема. Парите се връщат едва когато заплатата на завършилия младеж нарасне над минималната за страната. При това дори и тогава се дължат само 4% върху разликата между реалната и минималната заплати. Заемът е нисколихвен -

лихвата по него е под 1%.

Досега студентските кредити в Холандия се връщаха за 15 г., но срокът за това вече силно се удължава и става 35 г.
Правителството в страната на лалетата отпуска и друга екстра специално за студентите, чиито семейства имат по-нисък доход. За тях 378 евро от отпуснатите вече 1016 се дават безвъзмездно и няма да им се налага да ги връщат, ако се дипломират в рамките на 10 г. Все още не е ясно обаче каква ще бъде летвата за ниски доходи, на която студентите трябва да отговарят. Предстои властите в Холандия да уточнят техния размер.

Холандия в момента е една от най-желаните страни за следване заради многото бакалавърски програми на английски, които предлага, и сравнително постоянните си и достъпни такси. Те се увеличават ежегодно само с размер, съобразен с инфлацията - за следващата година ще бъдат 1951 евро. Другото предимство на холандското образование е силната му практическа ориентираност - още в първите курсове студентите започват да работят по проекти, включително зададени от бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай