Погледнете небето! Какво ще се случи

Дъжд от падащи звезди на 31 май

Погледнете небето! Какво ще се случи | StandartNews.com

Любителите астрономи у нас и по света са в очакване на вероятно най-ярката небесна атракция за годината, на 31 май - метеорен дъжд.

Възможностите за наблюдението й обаче не са съвсем категорични. Въпреки това ентусиасти се подготвят и дори предприемат пътуване към най-югозападните райони на Европа, за да наблюдават явлението.

Става дума за един малко известен метеорен поток - Тау-Херкулиди (TAH), обясни за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св.Климент Охридски". Този поток е много слаб - почти само теоретично съществуващ, породен е от частици, отделящи се от кометата 73P/Швасман-Вахман 3, известна още и като SW3.

Ако тези предвиждания се сбъднат, между 04:45 ч. и 05:17 ч. универсално време UTC (от 07:45 до 08:17 ч. българско време) на 31 май може да бъде наблюдаван метеорен дъжд с активност до няколко хиляди метеора за час.

 Радиантът може да се окаже по-близо до най-бляскавата звезда Арктур от съзвездието Воловар, а не до звездата Тау от съзвездието Херкулес. Радиантът е тази област от небето, спрямо която видимо изглежда, че метеорите се разпръскват във всички посоки. Нужно е да се избере наблюдателно място далеч от нощните светлини на градове, селища и промишлени райони", изтъкна Маркишки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай