Подпомагат над 400 бездомни в община Николаево

Подпомагат над 400 бездомни в община Николаево | StandartNews.com

Стара Загора. Въпреки че водата постепенно се отеггля от най-пострадалата от наводненията старозагорска община – Николаево, все още над 400 души, основно от с. Нова махали и от общинския център, и в събота не можаха да влязат в домовете. Това обявиха от областния кризисен щаб, който следи обстановката и в другите бедстващи общини – Гълъбово, Раднево и Мъглиж.

Благодарение на дарителската кампания на БЧК бездомните от Николаевската община получават храна, вода, постелъчни, хигиенни и санитарни материали. Страничните улици в потопената от Тунджа Нова махала вече били сухи, но все още главната улица на селото е проходима само за бусове, автобуси и по-високи леки автомобили. Екипи на пожарната вече били на място в готовност за поетапно отводняване на къщи и дворове, но нивото на подпочвените води все още било високо и възпрепятствало началото на процеса.

Работна група от експерти на областно пътно управление и „Напоителни системи" са започнали оглед на скъсаната дига на р. Тунджа в местността „Сини вир" край селото, след което щяло да започне и укрепването компрометирания участък от нея.
Ситуациута се подобрява и в останалите 3 пострадали от наводненията общини, но само в Мъглиж се очакава до края на деня да бъде отменено бедственото положение. То щяло да остане само за вилното селище Сливито, което бе откъснато от общинския център след като част от пътя до него се срути и трябва да бъде възстановен.

В Раднево и Гълъбово бедственото положение остава в сила. Продължавало отводняването на подстанция „Гълъбово", течът през изградената дига е бил спрян и всички екипи на място имали фронт за работа. За укрепване на вътрешната страна на дигата щели да бъдат изпратени строителни и хидро-инженери. Изчаква се нивото на р. Сазлия да спадне още, за да започне изграждане на предпазна дига и в района на ул. „Ахелой", както и да се поправи скъсаната дига на реката в близост до подстанцията.

В община Раднево също се извършвали замервания преди началото на насипните дейности по укрепването на дигата на реката в района на кв. „Кантона" и околовръстния път.

В няколко старозагорски села - Пшеничево, Сърнево, Елхово и Бенковски питейнта вода все още се осигурява от водоноски. Аварията по водопреносната мрежа вече е била отстранена, но според санитарните иинспектори водата не бива да се използва за питейни нужди, докато не станат ясни резултатите от взетите вече проби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай