Мистерия. Изнесоха тайно кралската корона

Коронацията на крал Чарлз Трети ще следва церемониите от последните столетия в британската монархия

Мистерия. Изнесоха тайно кралската корона | StandartNews.com

Историческата корона на св. Едуард, която се използва при церемониите по коронация на монарсите в Англия повече от 350 години, е изнесена от лондонския Тауър, за да бъде пригодена за коронацията на крал Чарлз Трети през месец май следващата година, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Бъкингамския дворец.

Цялата операция по преместването на короната е била запазена в пълна тайна. Не се знае и къде се намира тя в момента.

Версия на короната е била използвана за коронясването на английски и британски монарси от 13-ти век насам. Тази корона е била направена за крал Чарлз Втори през 1661 година като замяна на предишната средновековна корона, която е била разтопена след екзекуцията на неговия баща през 1649 година. Смята се, че оригиналът датира от времето на Едуард Изповедник, кралски светец от 11-ти век и предпоследен англосаксонски крал на Англия, ето защо носи неговото име.

Короната на Свети Едуард e със солидна златна рамка, инкрустирана с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини. По примера на средновековната й предшественичка, върху нея има четири кръста и четири лилии. Короната е довършена с кадифе и хермелинова лента. Тя е изобразена върху кралския герб, логото на Кралските пощи и армейските пагони.

Коронацията на крал Чарлз Трети ще следва церемониите от последните столетия в британската монархия, но се очаква да бъде по-кратка и да продължи около час. Кралицата-консорт Камила също ще бъде коронована заедно с крал Чарлз Трети. Очаква се гостите да бъдат около две хиляди души.

По информация на dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай